Park House Food Merchants / Alexander&Co.

Park House Food Merchants / Alexander&Co.

Park House Food Merchants  / Alexander&Co. - Wood, Windows, BeamPark House Food Merchants  / Alexander&Co. - Table, Chair, BeamPark House Food Merchants  / Alexander&Co. - Table, Chair, BedroomPark House Food Merchants  / Alexander&Co. - Table, Chair, Beam, PatioPark House Food Merchants  / Alexander&Co. - More Images+ 10

Mona Vale, Australia
  • Architects: Alexander&Co.
  • Area Area of this architecture project Area :  600
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2017
  • Photographs
    Photographs :Felix Forest
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Basil Bangs, Cadry’s, Curious Grace, Dunlin, Thonet
Park House Food Merchants  / Alexander&Co. - Table, Chair, Beam, Patio
© Felix Forest

Text description provided by the architects. The Park House Food Merchants is a 200 seat restaurant within the newly rebuilt Mona Vale hotel on Sydney’s Northern Beaches. The space hosts internal double height dining areas, external courtyard with retractable roofs and various private dining rooms, an open kitchen, internal cocktail bar, external main bar, large open internal and external fireplaces and externally exposed timber and steel structures.

Park House Food Merchants  / Alexander&Co. - Sofa, Lighting, Table, Chair, Beam, Patio
© Felix Forest

The restaurant has been conceived as a loft style art warehouse, a sympathetic attempt to reconcile the old motel; 70’s coastal and retro. Somewhere between Donald Judd and Scandinavian modernism the loft is both robust and curated, well equipped to cater to the heavy traffic and coastal location, the venue is an expressive and artistic insertion into the dilapidated shell of the old hotel. Part art gallery, part loft, all motel charm.

Park House Food Merchants  / Alexander&Co. - Facade, Windows, Handrail
© Felix Forest

The project explored various masonry (brickwork) forms, arches, corbels and coursing, and combined them with an array of specific lighting, furnishing and artwork. Alexander &CO. augmented and exposed the existing steel and timber structure to create a double story volume both internally and externally under the retractable roof. This volume is illuminated by custom high bay pendants and includes custom oversized paintings to the loft void.

Park House Food Merchants  / Alexander&Co. - Table, Beam, Patio
© Felix Forest

The internal restaurant is built around an open show kitchen with recycled brick arches. Polished concrete floors throughout are replaced in feature moments with fan shaped Carrara mosaic tiles, custom coloured patterns and stone chequer plate tile coursing. An internal dining height bar with retro granite plays a centrepiece while Art Deco detailing to an internal brick fireplace creates niches and nooks for lounge room dining.

Park House Food Merchants  / Alexander&Co. - Table, Chair, Windows
© Felix Forest

Externally, stacked logs are displayed and a double sided fireplace and hearth anchor the lounge areas and high bar, all under the suspended fairly lights which illuminate a double height courtyard and retractable roof.

Park House Food Merchants  / Alexander&Co. - Table, Chair, Windows, Beam
© Felix Forest

The final venue has a slightly nostalgic, tactile patina. Filled with both custom Oregon and hardwood furniture, leather banquettes and reclaimed and repurposed light fittings and furniture, the venue has a distinctly ‘found’ quality, unexpected and inviting but artistically engaging and true to its inspiration.

Plan

Within the project our aim was to explore all things low fi. Nothing would be a lining, everything would be a substrate. There is no split battens, no MDF, nothing beyond base build materials and nothing that would eventually be churned and end up in a bin. The work of the venue is in its planning, volume management and then FFE. Very rarely does an opportunity come up where the fit out component is all but removed in lieu of artwork and furniture. It is an example if undertaking work where waste, churn and material are all reduced or removed.

Park House Food Merchants  / Alexander&Co. - Table, Chair, Bedroom
© Felix Forest

This was an adaptive reuse project of a heavily dilapidated motel structure. Across several thousand square metres of land, this venue represents 1 of 6 stages of work carried out or completed at the venue as part of a gateway project to the greater Mona Vale precinct. The complex context of the multiple stages of work intended to reintroduce the community back to the catchment, to provide a social context which could sympathetically cater to the wider Mona Vale population: old, young, single, family etc. To date the venue and its additional stages has proven to perform as a community hub and its social role has been highly visible.

Park House Food Merchants  / Alexander&Co. - Table, Chair, Beam
© Felix Forest

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Mona Vale NSW, Australia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Park House Food Merchants / Alexander&Co." 10 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901489/park-house-food-merchants-alexander-and-co> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.