the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Chan Architecture
  6. 2018
  7. Boundary Street House / Chan Architecture

Boundary Street House / Chan Architecture

  • 17:00 - 6 September, 2018
Boundary Street House / Chan Architecture
Boundary Street House / Chan Architecture, © Tatjana Plitt Photography
© Tatjana Plitt Photography

© Tatjana Plitt Photography © Tatjana Plitt Photography © Tatjana Plitt Photography © Tatjana Plitt Photography + 14

  • Builder

    Made Constructions
  • Structural Engineer

    Jonicha Consulting Engineers
  • Building Surveyor

    Nelson McDermott
  • More Specs Less Specs
© Tatjana Plitt Photography
© Tatjana Plitt Photography

Text description provided by the architects. Surrounded on all sides by neighboring properties, this site was unique in that it was irregular with a particularly wide frontage, with a mixture of houses on one side of the street with commercial and industrial buildings on the other.  Importantly, the existing house could be demolished and so we had the opportunity to design a new house from scratch, which is very rare for inner-city Port Melbourne.

© Tatjana Plitt Photography
© Tatjana Plitt Photography
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Tatjana Plitt Photography
© Tatjana Plitt Photography

The brief was to design a striking, modern house that made the most of the small site and yet worked well with the existing streetscape. Our response was to start with materials that were prominent in the area – red brickwork, metal cladding and perforated sheet metal which we used in a unique manner.  Strong, angular lines were used in conjunction with recycled brickwork that made reference to the warehouse aesthetic prominent in this part of Port Melbourne. 

© Tatjana Plitt Photography
© Tatjana Plitt Photography

The façade was ‘peeled open’ via the use of perforated mesh exposing the steel structure beneath.  This created varying levels of transparency and privacy whilst allowing natural light into the entrance area.  Black sheet metal cladding completed the façade which made reference to the industrial aesthetic in the area whilst also providing contrast and texture. The entrance alcove, combined with the stairs and the hallway, forms the spine of the house, connecting the main living spaces with the sleeping areas upstairs. 

© Tatjana Plitt Photography
© Tatjana Plitt Photography

This circulation area is filled with light, with the combination of the perforated mesh screening and timber balustrade creating constantly changing light effects on the interior. This circulation space then narrows down the hallway which then opens up to a playroom and dining area which has been designed around the north facing a courtyard which allows light into the living spaces throughout the year.  The kitchen is characterized by clean lines and subtle angles, with the ceiling punctuated by a strip skylight above.

© Tatjana Plitt Photography
© Tatjana Plitt Photography

In warmer months the dual stacker sliding doors open the living spaces into the courtyard area that expands the sense of space.  The first floor sits above the playroom and dining area which is evidenced by the angled bulkhead, which steps up in the living room and kitchen, increasing the sense of space. In the bathrooms, we selected white subway tiles with contrasting black fixtures, shelves, and joinery to further emphasize the warehouse aesthetic throughout the house.

© Tatjana Plitt Photography
© Tatjana Plitt Photography

View the complete gallery

About this office
Cite: "Boundary Street House / Chan Architecture" 06 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901383/boundary-street-house-chan-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.