Think of it! Restaurant / Studio Lagom

Think of it! Restaurant / Studio Lagom

© Photographix | Sebastian + Ira© Photographix | Sebastian + Ira© Photographix | Sebastian + Ira© Photographix | Sebastian + Ira+ 27

  • Architects: Studio Lagom
  • Area Area of this architecture project Area:  3500 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Photographix | Sebastian + Ira
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Ferrocement, Fly-ash brick, Waste Indian Natural Stone, wood scrapyard
  • Landscaping:Hasnain Sabuwala
  • Artists:Kruti Sheta-Patel
  • Structure:Hitesh Rathi(Rathi consortium)
  • Metal Structure:Sai Shyam Engineering
  • Contractor:Kalpesh Patel
  • Plumbing:Burhanali Shaikh (Bhai Bhai Contractor)
  • Electrical:Sandeep Patel
  • Carpenter:Magraj Suthar
  • Branding And Signage:SatyadipVadnere (Satyarth) and Hemant Saho
  • Flooring:Jyoti Marble Art
  • Color:Rajpat Prajapati
  • City:Surat
  • Country:India
More SpecsLess Specs
© Photographix | Sebastian + Ira
© Photographix | Sebastian + Ira

Text description provided by the architects. Surat may not be as space-starved as Indian metropolises of Mumbai and Delhi, but the restaurant typology sees a predominance of eateries operating within enclosed, air-conditioned environments. That’s not to say that restaurants with a considerable al fresco section do not exist, but these are limited to largely utilitarian establishments that pay scant heed to ‘place-making’.

© Photographix | Sebastian + Ira
© Photographix | Sebastian + Ira

So when the clients approached the architect to design a cafe/restaurant, the design thoughts immediately veered to creating something that the city lacked: a well-designed garden restaurant in the true sense of the word. Given that the land was leased, further clarified this vision: a design that kept the built-form to the minimum and used economic materials to rationalise project costs.

© Photographix | Sebastian + Ira
© Photographix | Sebastian + Ira

The location in a quiet by-lane was opportune: the relative serenity would further the requisite laid-back air that was crucial to this type of development. While the restaurant had to have a certain privacy, given it’s location, the architect also wanted to ‘respond’ to the street. Ergo, a wide landscaped elevated set-back was created as a transition from the street level to the fly-ash brick masonry wall that marked the ‘boundary’ of the restaurant. This green band would serve as a street-side cafe, handy for a quick bite or cuppa. 

Isometric
Isometric

Beyond the wall, the entry was orchestrated through a lobby-like enclosed space (abutted by a waterbody) that ‘releases’ you into the restaurant proper, with an open courtyard nestling within an L-shaped semi-enclosed area. The visual aesthetic within is organic and free-flowing, with materials, colours and forms that are grounded to the earth. The seating options range from the al fresco to ones with varying degrees of semi-openness. Immediately bordering the courtyard void are smooth cement ‘benches’ created in situ. While to one side of the entrance lobby is a section shielded by a slim undulating ferrocement wall with cut-outs — more screen than wall — to the other is an open section, both are roofed by corrugated GI sheets whose edges are cut such that they, collectively, reinforce the organic look and feel.

© Photographix | Sebastian + Ira
© Photographix | Sebastian + Ira

The colour scheme — a predominance of an earthy red, with a dash of blue at the entrance — and materials — leftover stone arranged in a homely mosaic, smooth swells of cement and MS — are aligned to a rustic look. Overhead salvaged construction iron rods form an undulating installation, almost like a heavily contoured site manifested as a wire-frame drawing. Its shadows create a rippled effect on the floor, distorting views and adding more dynamism to the vistas.

© Photographix | Sebastian + Ira
© Photographix | Sebastian + Ira

And of course, where would a garden restaurant be without plants. Curated tropical greenery — frangipani, heliconia, dracaena, bamboo, banana, bougainvillea, and many more — imbue the restaurant with natural freshness. Strategic plantings — as borders, in the centre of the courtyard, a small bed in the paving of an open section, create a lush natural look.

© Photographix | Sebastian + Ira
© Photographix | Sebastian + Ira

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Surat, Gujarat, India

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Think of it! Restaurant / Studio Lagom" 06 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901339/think-of-it-restaurant-studio-lagom> ISSN 0719-8884
© Photographix | Sebastian + Ira

“想一下!”餐厅 / Studio Lagom

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.