All
Projects
Products
Events
Competitions

Brise Soleil House / Studio Workshop

Brise Soleil House / Studio Workshop

© Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts + 16

Port Moresby, Papua New Guinea
  • Architects: Studio Workshop
  • Area Area of this architecture project Area: 173.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2017
  • Photographs Photographs: Peter Bennetts
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Accoya, Astra Walker, Fienza, Miele, Wood Melbourne
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Text description provided by the architects. The Brise Soleil House is a compact 2-bedroom, 173SQM dwelling situated at the top of a steep, west-facing block near Port Moresby Harbour overlooking a former cargo terminal. The house is a cast-in-situ concrete building partially clad in an undulating wave-like timber wrapper which provides shading, privacy, and ventilation to the master suite. The wrapper flattens as it continues around the building to become a full-height operable screen for the upper level gallery to control the western sun and capture views to the Coral Sea beyond.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts
Sections
Sections
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

From a design perspective, the wrapper pays homage to local traditions of timber craftsmanship seen in the lowland stilt houses and intricately carved canoes (lakatoi), utilizing a system of complex joints and a high degree of surface articulation.  But it does so though a digital lens; updated to address the capabilities of contemporary software and hardware tools and their ability to manage complex systems and to mass-customize intricate geometries with embedded assembly logics. Furthermore, the design of the wrapper engages a broader discussion of screens and veils in equatorial architecture found in the canon of Modern and 20th century works by Ossipoff, Ferrie, Rudolf, and others.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts
Screen digital process
Screen digital process

The wrapper and doors are constructed from 50x50 mm rough-sawn acetylated pine timber which is glued and doweled at digitally-executed complex half-lap joints.  The wrapper and doors, with a total area of over 80 square meters, contain over 2200 pieces in total and over 700 unique pieces with CNC milled half-lap joints, often on both ends. All milling, joining, finishing, and assembly into panels took place at the designers' workshop on the Gold Coast of Australia, and was shipped via container to Papua New Guinea for installation.  The entire assembly has been organized as a system of seamless 1200mm panels and doors which serves not only to aid in transportation and erection, but also to minimize the need for skilled labor on-site.  Though each panel was unique the installation method was identical, which took approximately 2 days for a crew of 3 laborers working exclusively by hand on scaffolding.  The 8 door panels were similarly installed in one day.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Brise Soleil House / Studio Workshop" 04 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901125/brise-soleil-house-studio-workshop/> ISSN 0719-8884
© Peter Bennetts

被‘波浪’立面覆盖的混凝土住宅 / Studio Workshop

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.