the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Recreation & Training
  4. Spain
  5. NAM Arquitectura
  6. 2017
  7. Municipal Sports Pavilion of Vila-Seca / NAM Arquitectura

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Municipal Sports Pavilion of Vila-Seca / NAM Arquitectura

  • 02:00 - 3 September, 2018
Municipal Sports Pavilion of Vila-Seca / NAM Arquitectura
Municipal Sports Pavilion of Vila-Seca / NAM Arquitectura, © José Hevia
© José Hevia

© José Hevia © José Hevia © José Hevia © José Hevia + 16

  • Architects

  • Location

    Av. del Alcalde Pere Molas 28, 43480 Vila-seca, Spain
  • Design Team

    Jerome Rens
  • Area

    3994.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Quantity Surveyor

    Alberto Viñas Ciurana
  • Constructor

    Carbonell Figueras SA
  • Collaborator

    080 arquitectura
  • Structure

    WINDMILL Structural Consultants, SLP; José Ramón Solé Marzo
  • Promoter

    Ajuntament de Vila-Seca
  • Installations

    STC ENGINYERIA; Enric Sanz Ariño
  • More Specs Less Specs
© José Hevia
© José Hevia

Text description provided by the architects. The original Municipal Sports Pavilion, located within the Vila-Seca Educational-Sports Campus, was built in 1986 and during all these years had only been done small improvement interventions. Because of the Mediterranean Games 2018 in Tarragona, the possibility of using the building as a space to host the Greco-Roman wrestling makes necessary an internal reform.

© José Hevia
© José Hevia
Floor Plan
Floor Plan
© José Hevia
© José Hevia

The willingness to also use the outer space as a space for warming up, expands the reform to all the attached space, creating a covered path around the building. Both rinks after this event will serve primarily as hockey courts for both trainings (outdoor-indoor) and league games (indoor). The proposed reform of the Municipal Sports Pavilion maintains the general volume of the original pavilion and incorporates only around it a set of porches with a very light steel structure and corrugated metal sheet that contrasts with the prefabricated and heavy structure of reinforced concrete of the original building. 

Axonometric Diagram
Axonometric Diagram

The new arcade, therefore, embraces the original building and forms a covered space that acts as a hinge between it and the new outdoor covered rink, also relating to its perimeter routes and views of the entire campus space. The opening of part of the base of the existing building with the replacement of the prefabricated concrete plates of the building by a set of glass closures also allows to visually communicate the indoor sports activity of the pavilion with the exterior and the adjacent covered rink, breaking the feeling of the original blind division. 

© José Hevia
© José Hevia

At the constructive level, the materials and all the constructive resources used have been minimized to the maximum, working basically with four materials in the whole reform: steel, glass, polycarbonate, and wood. The entire steel structure is a modular set of HEB140 profiles, both for pillars and beams. The covering of the outer rink maintains this modulation and the concept of a minimal structure with a set of FINK beams that cover the light of 25 meters. 

© José Hevia
© José Hevia

The metal sheets that make up the porches by their fret and thickness allow covering the lights without the placement of auxiliary profiles simplifying to the maximum their implementation and visual impact. In the outer rink, the same fret is used for interior lining, but with a micro-perforated sheet to improve the acoustic insulation. Finally, the polycarbonate longitudinally closes the volume of the outer rink by filtering natural light and isolating it from solar radiation with vertical panels of 20mm and air cavity. 

© José Hevia
© José Hevia

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
NAM Arquitectura
Office
Cite: "Municipal Sports Pavilion of Vila-Seca / NAM Arquitectura" [Pabellón Deportivo Municipal de Vila-Seca / NAM Arquitectura] 03 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901084/municipal-sports-pavilion-of-vila-seca-nam-arquitectura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.