the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. China
  5. Schmidt Hammer Lassen Architects
  6. 2018
  7. Vanke Times Center / SHL

Vanke Times Center / SHL

  • 22:00 - 30 August, 2018
Vanke Times Center / SHL
© Yuzhu Zheng
© Yuzhu Zheng

© Yuzhu Zheng © Yuzhu Zheng © Yuzhu Zheng © Yuzhu Zheng + 34

  • Art facilitation

    UAP
  • Façade consultant

    Inhabit
  • Lighting Design

    HAN Design Associates
  • Signage/Wayfinding

    2x4
  • MEP Consultant

    BON Engineering Consultants Co., Ltd
  • More Specs Less Specs
© Yuzhu Zheng
© Yuzhu Zheng

Text description provided by the architects. Located in Beijing’s busy Chaoyang District, Vanke Times Center is a new creative urban complex that blends retail shops and offices with grand art installations, a multi-functional exhibition space, and a bamboo meditation garden. Vanke, one of the country’s largest residential property developers, commissioned Schmidt Hammer Lassen Architects for its first complete renovation project — the revitalization of a former shopping mall into a vibrant hub for the city. Now complete, Vanke Times Center is home to a host of retail shops on the basement and ground floors, while upper floors will house offices, green spaces and events.

Site plan
Site plan

“Vanke Times Center is a significant project for us as it signals a strategic judgment of the urban regeneration market,” said Xue Zheng, Design Partner at Beijing Vanke Co. Ltd. “Schmidt Hammer Lassen’s diverse body of work and imaginative design scheme matched the value of our enterprises and our vision for Vanke Times Center, our first building among Beijing Vanke’s Manhattan Project.”

© Zhenyu Liu
© Zhenyu Liu

A light-filled, creative urban complex
The original building consisted of four levels on a rectangular plane with a modest central atrium created primarily for circulation purposes — a design typical of a 1990s large-scale shopping mall. In order to bring more light into the building, Schmidt Hammer Lassen created a series of three atriums — two that aim to increase connection and natural light to the deep floor plan, and one carved from the street facade, creating a clear main entrance. Three office clusters, topped with penthouse office space and lush roof gardens, surround the three atriums.

Sketch. Image Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects
Sketch. Image Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects
Section featured media plaza
Section featured media plaza

“Our design of the Vanke Times Center redevelopment was influenced by the trend of businesses wanting a more dynamic, well-rounded office environment for their employees,” said Chris Hardie, Partner at Schmidt Hammer Lassen. “In addition to opening up the atriums and bringing a Scandinavian sensibility to the design, we pushed for the inclusion of artistic and creative spaces that both the public and tenants could enjoy.”

© Yuzhu Zheng
© Yuzhu Zheng

The 18-meter-high entrance atrium located on the north side of the building, also known as the "Creative Living Room," opens to the city through a glass curtain wall. Behind the façade hangs a giant suspended sculpture installation by French photographer and artist Charles Petillon called "The Cloud". Known for his massive balloon installations, Petillon’s white balloon piece for Vanke Times Center endows the atrium with a whimsical overhead wonder and adds a theatrical quality to the space. Also in the Creative Living Room atrium hang two cantilevered conference rooms that jut out from the wall and provide views from Petillon’s clouds to the bustling activity below. Art permeates the Vanke Times Center with eight additional significant pieces scattered throughout the building.

© UAP
© UAP

The "Media Plaza" is the core of the building that connects the underground commercial area to the ground floor office space with two sweeping bamboo staircases. The open, ascending layout of the Media Plaza with its scattered seating make it an ideal venue for conferences, lectures, art exhibitions and performances, or just a leisurely rest. Between the 24-meter-high skylight and the staircase are large walkways and footbridges that connect upper levels.

© Yuzhu Zheng
© Yuzhu Zheng
Section
Section
© Yuzhu Zheng
© Yuzhu Zheng

Vanke Time Center’s third and most intimate atrium is the "Meditation Bamboo Garden" on the western side of the second floor. The space is an oasis for office workers looking for a restful escape during the workday. Dotted with vertical bamboo-like installations, the Meditation Bamboo Garden directs the gaze up towards the sun and sky beyond the atrium’s skylight. The berth white gravel and stone waterscape of the bamboo forest enhance the quiet atmosphere of the space.

© Yuzhu Zheng
© Yuzhu Zheng

Nordic elegance in Beijing’s media hub
The three primary materials used throughout Vanke Times Center — natural anodized aluminum, bamboo and glass — reflect the simplicity, elegance and tradition of Scandinavian design. Subtle reflective surfaces like the perforated ceiling and alumina panel walls define the building’s cool color palette and capture subtle light changes. Low-iron glass, reflective glass and frosted glass are juxtaposed with touchable elements such as the large steps, handrails, and fixed furniture made of warm, natural eco-bamboo products.

© Yuzhu Zheng
© Yuzhu Zheng

As a renovation project, Schmidt Hammer Lassen’s sustainable design focuses on site utilization, energy consumption, water-saving measures and careful material selection. The building has been pre-certified as LEED Gold.

© Yuzhu Zheng
© Yuzhu Zheng

“One of our firm’s first projects in China was Anderson Garden, a high-end residential complex also in the Chaoyang District, making the completion of Vanke Times Center a full-circle moment, “ said Rong Lu, Partner at Schmidt Hammer Lassen. “During this very transformative time for Beijing real estate, it is a thrill to have designed Vanke’s first renovation and urban regeneration project flush with art and light right in the heart of the city’s media corridor.”

© Rex Zou
© Rex Zou

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Vanke Times Center / SHL" 30 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/901067/vanke-times-center-shl/> ISSN 0719-8884
© Yuzhu Zheng

北京万科时代中心 / SHL

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.