All
Projects
Products
Events
Competitions

Lantern House / atelier NgNg

Lantern House / atelier NgNg

© Han Deo © Han Deo © Han Deo © Han Deo + 23

Houses  · 
District 3, Vietnam
  • Architects Authors of this architecture project atelier NgNg
  • Area Area of this architecture project
    234.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Jotun, LG Electronics, Toto, Vietceramics
  • Lead Architects

    Ngô Quốc Dũng - Nguyễn Yến Phi
  • Photographs

More Specs Less Specs
© Han Deo
© Han Deo

Text description provided by the architects. When asked to design a house in a highly dense neighborhood of Ho Chi Minh City, Vietnam, we are faced with many challenges (a West-facing long and narrow building lot with three sides blocked by other houses), which simultaneously pose fascinating opportunities for economical and innovative design solutions. The attempt is to create refreshing and playful living spaces for the young couple with their two small children as well as interesting photography opportunities for their business.

© Han Deo
© Han Deo

Learning from Vietnam’s diminishing traditional shop-house topology, we apply one of its most prominent characteristics –  the use of multiple courtyards sandwiched in between living spaces, allowing for natural light, wind, as well as big plants to reach every corner of the building. This spatial organization ultimately brings nature into this small urban dwelling. The courtyard in the middle also acts as a connecting device, both visually and physically, where the majority of circulation happens on a sculptural stair made from single-sheet iron with the light structure that activates the whole space. Shifted floor plates and glass walls/ floor sections also help enhance the idea of continuous space and make the house feel bigger.

© Han Deo
© Han Deo

Bright colors, often time seen in Vietnamese traditional decorative arts and architecture are used for the glass windows facing the courtyard and the glass beams above the light well. These accent colors liven up the space with dynamic reflections/ shadows and create a sense of playfulness, especially for the two ‘young adults’ in the house. The West-facing façade is designed with a system of automatic door-sized louvers, protecting the house from the severe tropical sun in the afternoon; the air inside is cooled down as wind pressure is changed when passing through the tiny holes on this facade.

Longitudinal Section
Longitudinal Section

The louvers are both functional and ornamental when closed will create an image inspired by patterns found on Vietnam’s ancient Dong Son drums. At night, the house becomes a lantern shining brightly within the neighborhood. Fengshui principles are also applied creatively, with the screen acting as a shield and air/ light purifier; the colored beams to balance out the neutral colors of glass and iron, and the water pond to the back of the roof to cool down and neutralize the air flow.

© Han Deo
© Han Deo

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Lantern House / atelier NgNg" 23 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/900701/lantern-house-atelier-ngng/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.