the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Finnis Architects
  6. 2017
  7. Quarry House / Finnis Architects

Quarry House / Finnis Architects

  • 20:00 - 23 August, 2018
  • Curated by Fernanda Castro
Quarry House / Finnis Architects
Quarry House / Finnis Architects, © Tom Roe Photography
© Tom Roe Photography

© Tom Roe Photography © Tom Roe Photography © Tom Roe Photography © Tom Roe Photography + 26

© Tom Roe Photography
© Tom Roe Photography

Text description provided by the architects. A modern bluestone clad family home on a corner site in Brighton, Australia. The Quarry house balances strong exterior form with seamlessly integrated interiors that promote shared spaces in the heart of the home and a connection with its context.

© Tom Roe Photography
© Tom Roe Photography

By utilizing a refined palette of bluestone, powder coated steel and timber clad soffits, exterior elevations that complimented the bluestones material properties were developed. Clad in a grid format, a focus on vertical and horizontal lines compliments the rectilinear form while concealing the exposed concrete sub structure. Being a natural and aged material immediately integrated the new build into its context, giving the feeling of a home that has been there for years and will be for many to come.

© Tom Roe Photography
© Tom Roe Photography

The large columns add to the solid nature of the home and balances with the high amount of glazing which aids in dissolving the barrier between interior and exterior, providing a transparent, soft touch. These columns also aid in providing an extremely free floor plan which suited the clients desire for an open plan living, dining and kitchen area.

© Tom Roe Photography
© Tom Roe Photography

The highly considered floor plan responds to the modern-day family, allowing for separate living zones and an open plan lifestyle.  The ground floor consisting of communal spaces such as kitchen, living and dining are orientated towards the private open space directly responding to our client’s desire for seamlessly transitional experience between interior and exterior. This transitional experience is purposely framed by custom steel pivot doors that help by adding a sense of formal repetition that helps ground a highly contemporary interior.  

© Tom Roe Photography
© Tom Roe Photography
Site Plan
Site Plan
© Tom Roe Photography
© Tom Roe Photography

The double height void over the dining area enables light to penetrate through the heart of the home. This void is also a central location for transition and connection to the first-floor bedrooms. With bluestone being a dominant material, it was crucial that the interior material and colour palette would soften and complement the exterior, with lighter timber finishes seen on the stair balustrade and ceiling battens.

© Tom Roe Photography
© Tom Roe Photography

The backyard is where this home truly established itself as a prime example of modern living. The home was to have neither a front or a backyard, rather a space that would transition from the entry and be able to flow and surround the living, kitchen and dining area on the ground floor. This also visually connected the four bedrooms on the first floor while incorporating bluestone into all the paving from the entry through to the backyard tied the different areas together.

© Tom Roe Photography
© Tom Roe Photography

The Quarry house is a home, that in its materiality will age gracefully and grow with the family.

© Tom Roe Photography
© Tom Roe Photography

View the complete gallery

About this office
Cite: "Quarry House / Finnis Architects" 23 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/900653/quarry-house-finnis-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.