All
Projects
Products
Events
Competitions

Tor Studio / Rosa Hereu Planellas + Jonte Norin

Tor Studio / Rosa Hereu Planellas + Jonte Norin

© Jonte Norin © Jonte Norin © Jonte Norin © Jonte Norin + 23

Houses  · 
Tor, Spain
  • Architects Authors of this architecture project Jonte Norin, Rosa Hereu Planellas
  • Architect Authors of this architecture project text, Rosa Hereu Planellas, Jonte Norin, url,
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2016
© Jonte Norin
© Jonte Norin

Text description provided by the architects. This guest house was built for and partly by ourselves. The building is a former pig sty on the family property in Catalonia. The building was in need of renovation and we wanted to get rid of the asbestos sheets on the roof. As a consequence the inclination had to be increased and new steel beams added on top of the old concrete construction. This created an attic that keeps the guest house both warm in winter and cool in summer. To keep the exterior intact new walls of light concrete blocks were constructed on the inside to hold the new beams and insulation added in between the walls. As is custom on utility buildings, no attempts have been made to hide the additions and changes. The upper part has a smooth plaster in contrast to the old one that has a lot of structure, and the contours of old windows are visible in the layers of different plaster pigments. 

© Jonte Norin
© Jonte Norin

Because of the low ceiling height indoors we wanted to keep the space as open as possible and got inspired by the original use of the building. Low walls separate the two beds, kitchen and bathroom from the main room. The bathroom wall is completed with a glass sheet and wooden curtains to accomplish somewhat of a privacy when there are guests visiting.

© Jonte Norin
© Jonte Norin

A new floor of milled concrete was added. All walls, ceiling and concrete beams were painted white to neutralise the different materials and textures. On both ends of the room the walls are covered by wooden shelves which contains all the storage of the dwelling. The wooden door of the only closet also serve to close the bathroom. 

© Jonte Norin
© Jonte Norin

The way of constructing the shelves is similar to the typical apple boxes that can be seen all around on the fields. This is a very forgiving system considering that walls and floor were not at all straight to begin with. 

© Jonte Norin
© Jonte Norin
Plan
Plan
© Jonte Norin
© Jonte Norin

The kitchen bench, wash basins and shower were completely constructed on site by brick and steels beams. The ceramic is a hand made type from the region. 

© Jonte Norin
© Jonte Norin

Two large wooden benches are the natural hang out spots and serve as guest beds when needed. The pine benches and beds as well as the large oak table were all manufactured by a local carpenter. 

© Jonte Norin
© Jonte Norin

Because there is only one large room, installations are kept to a minimum. Air circulate in the entire space, electronic installations are concentrated to the wooden walls and the fire place is sufficient as the only source for heating. The windows face east and west, by regulating the exterior wooden curtains the interior climate can be very well controlled. 

© Jonte Norin
© Jonte Norin

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Tor Studio / Rosa Hereu Planellas + Jonte Norin" 26 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/900575/tor-studio-rosa-hereu-planellas-plus-jonte-norin/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.