the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Campus
  4. China
  5. YLA
  6. 2018
  7. SPII Office / YLA

SPII Office / YLA

  • 20:00 - 25 August, 2018
SPII Office / YLA
SPII Office / YLA, Exterior View. Image © Chunfeng Li
Exterior View. Image © Chunfeng Li

1F Reception Hall. Image © Chunfeng Li 1F Reception Hall. Image © Chunfeng Li 3F Meeting Are Entrance. Image © Chunfeng Li 1F Reception Hall Detail. Image © Chunfeng Li + 33

  • Interiors Designers

    YLA
  • Location

    318 Wuchuan Rd, WuJiaoChang, Yangpu Qu, Shanghai Shi, China
  • Category

  • Lead Architects

    Kevin Ni, Coco Cheng, Ethan Wang
  • Area

    5000.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

1F Reception Hall. Image © Chunfeng Li
1F Reception Hall. Image © Chunfeng Li

Text description provided by the architects. The old things can always be kept only in memories with nostalgic feelings when the new age rolls in, but for designers, it's a permanent pursuit to keep them up to date.

1F Reception Hall. Image © Chunfeng Li
1F Reception Hall. Image © Chunfeng Li

Shanghai Penta Innovation & Entrepreneurship Institute is a shared working space renovated from an old plant. With its own courtyard, the building itself endured vicissitudes of history, embodying the enterprising spirit of "starting over the impregnable pass, though it's full of bumps", and embracing the innovative office model with a inclusive posture. The city develops and changes as tides, but buildings should be preserved for their duration, just like the classical music full of precious memory and historical value.

1F Reception Hall Detail. Image © Chunfeng Li
1F Reception Hall Detail. Image © Chunfeng Li

To combine the client's requirements for functions and the shared office features, designers set up offices, conference rooms, exhibitions, road show, gym, and leisure spaces in different floors with a crossing style, which make the spaces relatively separated but also connected to each other to meet different usage requirements of various groups.

Reception Hall Colorized Elevation
Reception Hall Colorized Elevation

For the large space treatment, the designers hope to keep its existing traces and fabric, including the cracks on terrazzo floors and holes on concrete columns, all these flaws are part of the space, presenting the clash of the new and the old, they form a newborn space by firstly breaking and then establishing. The plain cement and terrazzo offer an industrial feeling through their cold and hard nature, while the wood finish and the wood-wool panel bring a sense of warm. Proper collocation of several materials neutralize with each other to form a warm united office of creativity.

1F Reception Hall. Image © Chunfeng Li
1F Reception Hall. Image © Chunfeng Li
1F Plan
1F Plan

The designers are passionate for hierarchical but concise space feeling, so they divide then combine the space horizontally and vertically. the 2 cantilevered platforms and the partial void design on ceiling of the lobby offer a rich sense of layering, also enhance the interaction among each area; the incorporation of bar counter and column, together with the subtle cantilever symbolize the creativity of breaking the traditional constraints; the timber grating on both sides filter the day lighting, which separate the space but also create the open and transparent atmosphere in it; the original staircase walls are all demolished, from closed to open style, the cantilevered stair steps and metal mesh balustrades make it looks more light and graceful.  the peacock blue wraps the whole elevator wall up to top floor and become the highlight of the whole space.

3F Meeting Area Entrance. Image © Chunfeng Li
3F Meeting Area Entrance. Image © Chunfeng Li

The office area is comprised of black iron plates, plain cements, terrazzo and white emulsion paint, the low saturation create a peaceful feel, several discussion areas appear as cases of various colors inserting in it, which make the space more vivid, the people's activity in and the relationship with it become closer and fun, meanwhile, an experience of indulging is generated, make the discussing more relaxing and concentrated. A stable space with the sense of belonging can keep people lingering, making them think more clearly to get more insights.

1F Reception Hall Corridor. Image © Chunfeng Li
1F Reception Hall Corridor. Image © Chunfeng Li
3F Meeting Area. Image © Chunfeng Li
3F Meeting Area. Image © Chunfeng Li

Everything begins and ends. With the theme of "breaking before establishing", the project maintains the building's unique historical flavor at the same time of endowing it new face of contemporary art. The design with the sense of age offers not only the delicacy, but also a familiar heart touch and everlasting exclaiming in motion.

1F Reception Hall. Image © Chunfeng Li
1F Reception Hall. Image © Chunfeng Li

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "SPII Office / YLA" 25 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/900563/spii-office-yla/> ISSN 0719-8884
Exterior View. Image © Chunfeng Li

上海五角场双创学院 SPII / 雅莱设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.