All
Projects
Products
Events
Competitions

Deloia / Salmela Architect

Deloia / Salmela Architect

© Corey Gaffer © Corey Gaffer © Corey Gaffer © Corey Gaffer + 34

  • Principal: David Salmela, FAIA
  • Structural Engineer: Meyer Borgman Johnson
  • General Contractor/Construction Manager: Rod & Sons Carpentry
  • Landscape Architect: Travis Van Liere Studio
  • Total Interior Area: 2,800 ft2
  • Living Wing: 1,120 ft2
  • Sleeping Wing: 913 ft2
  • Glazed Connecting Hallways: 190 ft2
  • Garage: 576 ft2
More Specs Less Specs
© Corey Gaffer
© Corey Gaffer

Text description provided by the architects. This is our second project for this client. The first was an extensive renovation, addition, outbuildings, and major landscape design for their previous home in a rural setting. Deciding to move into the city, our client purchased an expansive lot with distant views of Lake Superior through the trees in the fall and winter.

© Corey Gaffer
© Corey Gaffer
Floor Plan
Floor Plan
© Corey Gaffer
© Corey Gaffer

The house is composed of three structures connected by glazed hallways which define two distinctive yet visually connected courtyards. One courtyard is oriented toward the lake and includes a fireplace that helps extend the use of the space into late fall and early spring. The second courtyard is tucked into the graduated slope of the hill, creating a sunken entry court that offers protection from cold easterly winds that regularly blow off of the lake. The distinctive microclimates of each courtyard provide ample opportunities for spending time outdoors despite the dynamic weather of the region.

© Corey Gaffer
© Corey Gaffer

From the street, two focal points are visible through the glazed connecting elements: the fireplace of the interior courtyard and a timber frame pavilion set within the backyard beyond the house. These two focal points are also visible from the opposite end of the site, which is bounded by a cross-city pedestrian and bike trail. This sense of transparency is equally apparent from the interior, with view corridors bisecting the house in both longitudinal and transverse directions.

North Elevations
North Elevations

Large window openings frame multiple views, and square ventilating units and clerestories make for a very functional combination of passive and active ventilation, ensuring very healthy air quality throughout the year. The deep, slender eaves of the flat roofs serve the dual function of controlling light levels and passive heat gain in the summer, while also protecting the painted plywood siding from rain and snow. The clerestory light boxes playfully draw additional light into the center of the house.

© Corey Gaffer
© Corey Gaffer

Set within the backyard is a wood pegged timber frame pavilion with a 1/4” thick paper-resin composite roof. The pavilion was handmade by the client’s husband years before in a folk school timber framing class but was never assembled at their previous home. The timbers were stored and somewhat forgotten until the realization that this pavilion would make for an appropriate counterpoint to the house. The discovery and reemergence of this structure was a thrill to the client and architect alike, and this summer the client’s daughter was married under the cover of the pavilion.

© Corey Gaffer
© Corey Gaffer

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Deloia / Salmela Architect" 22 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/900373/deloia-salmela-architect/> ISSN 0719-8884
© Corey Gaffer

Deloia私人住宅,以玻璃走廊连接庭院 / Salmela Architect

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.