the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Amphitheater
  4. Austria
  5. the next ENTERprise Architects
  6. 2007
  7. Cloud Tower / the next ENTERprise Architects ZT GmbH

Cloud Tower / the next ENTERprise Architects ZT GmbH

  • 02:00 - 20 August, 2018
Cloud Tower / the next ENTERprise Architects ZT GmbH
Cloud Tower /  the next ENTERprise Architects ZT GmbH, © Lukas Schaller
© Lukas Schaller

© Lukas Schaller © Lukas Schaller © Lukas Schaller © Lukas Schaller + 15

  • Overall planning

    ARGE tnE Architects | Land in Sicht
  • Landscape planning

    Land in Sicht, Vienna, A; Thomas Proksch
  • Structural engineering

    Ingenieurteam GmbH Bergmeister, Varna-Vahrn, I; Josef Taferner, Jochen Ehmann
  • Acoustics

    Müller-BBM GmbH, Munich, D; Prof. Karlheinz Müller
  • Light design

    Christian Ploderer, Vienna, A
  • Light planning

    Wiltschko Lichtplanung, Berndorf, A
  • Calculation

    sglw architekten, Wien; Werner Silbermayr
  • Reinforced concrete materials consulting

    Ingenieurbüro Prof. Schießl, Munich, D; Christian Sodeikat
  • Project management

    NÖ Hypo Bauplanungs- und Bauträgergesellschaft m.b.H., St. Pölten, A; Johannes Reiterlehner
  • Controlling

    Azberger-Höss ZT GmbH, St. Pölten, A
  • Construction supervision

    BM Horst Pratter, Judendorf-Straßengel, A
  • Supervision landscaping

    Land in Sicht, Vienna, A; Andreas Beneš
  • Building-related physics

    Wolfgang Hebenstreit, Vienna, A
  • Geological survey

    Mario J. Potoschnik, Vienna
  • Site survey

    Gerhard Senftner, St. Pölten, A
  • HVAC planning

    Christian Koppensteiner, Vienna, A
  • General contractor

    Alpine Mayreder Bau GmbH, Horn, A
  • Structural steel

    Pagitz Metalltechnik GmbH, Vienna, A
  • Prefabricated concrete

    Alfred Trepka GmbH, Ober-Grafendorf, A
  • Drywall

    Perchtold Trockenbau GesmbH, Wiener Neudorf, A
  • Metal works

    Heinrich Renner Ges.m.b.H., Langenlois, A
  • Carpenter

    Pöchlhacker Holzbau GmbH, Ybbs, A
  • Glazing

    Rigo-Glas GmbH, Wien
  • Painter

    Farben Traht, Etsdorf am Kamp, A
  • Electrical installation & equipment

    Eichinger&Stuber, Langenlois, A
  • Plumbing equipment & installation

    Caliqua Gebäudetechnik GmbH, Wiener Neudorf, A
  • Landscape gardening

    Kanovsky Gmbh, Klagenfurt, A
  • More Specs Less Specs
© Lukas Schaller
© Lukas Schaller

Text description provided by the architects. In May 2005 the next ENTERprise and the landscape architects Land in Sicht won the competition for a contemporary restructuring of the historical park and for an open-air pavilion. The pavilion was conceived as a landmark, as an attractor to the park but also as an outstanding performance space for classical music during festival season in summer.

© Lukas Schaller
© Lukas Schaller

Conceptually the pavilion is based on the idea of a figure that is not bound by any particular purpose and is perceived as a stage only during performances. How can such a free structure serve as an acoustical instrument, able to focus sound energy and direct it to 1700 seats for an ideal music experience?

© Lukas Schaller
© Lukas Schaller

As a spatial figure the pavilion is generated from elements of the landscape – the depression, the slope, the incision, the hillock – and the architectural folding of the roof.

Situation plan
Situation plan

The 'Schneise' (loosely translated: an incision in the landscape) creates a vista linking the riding school to the 'Black Gate’ and serves as an entrance to and a passage through the auditorium area. The staging of views and spatial sequences, the framing and hiding of points of attraction, often achieved by the meandering layout of paths in the traditional landscape garden, is a theme taken up by varying the elevation of the incision to achieve these effects.

© Alexander Haiden
© Alexander Haiden

Coming from the main entrance, the visitor is enticed to proceed by the silhouette of the stage roof, visible behind an artificial mound. Immersing himself into the incision, he tunnels through the hill and – after passing this deep and narrow space – enters the wide arena of the auditorium and the stage, the stage roof suspended above it.

Plan
Plan

The pavilion is inserted into the existing relational field of entrance gate, riding school, castle, 'Black Gate' and the 'Große Senke' (lit. transl.: large depression) and in the process re-contextualizes the network of views in the landscape. Through its topographical configuration it reinterprets formal elements of the landscape garden – the play with perspective and visual relations, with contraction and expansion, with enclosure and opening. 

Section AA / Section CC
Section AA / Section CC

The basic rule of acoustics for open-air stages, 'what you see is what you hear' serves as a cue to explore affinities between perspective and acoustic space. The topography of the existing depression – the 'Große Senke' – was emphasized by modeling the terrain. Artificial hillocks are created by further excavating the depression and subsequently redistributing the soil at its perimeter, thus creating the auditorium tiers. Clearly distinguished from the natural terrain by their geometry, stage and auditorium nonetheless merge fluidly with the topography of the site.

© Lukas Schaller
© Lukas Schaller

Conceptually, materials were chosen to underscore the open-air character of the site and to strengthen the bond between built structure and landscape. The stage is a monolithic structure of fair-faced concrete, steel and glass embedded into an enveloping hillock. The audience tiers were designed using prefabricated concrete elements, compacted gravel surfaces and lawn-covered, geometrically precise hillocks.

Section BB
Section BB

The stage roof is designed as an autonomous, sculptured object. Suspended above the landscape on a level with the tree canopies it is placed among the groups of trees as if it were one more of them. The shiny metal surface on the outside reflects the sky and the trees, turning the roof into a cloud-tower.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Cloud Tower / the next ENTERprise Architects ZT GmbH" 20 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/900318/cloud-tower-tne-architects/> ISSN 0719-8884
© Lukas Schaller

云塔 / tnE Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.