All
Projects
Products
Events
Competitions

Hobak Tower / ArchiLAB MIT

Hobak Tower / ArchiLAB MIT

© Kyungsub Shin © Kyungsub Shin © Kyungsub Shin © Kyungsub Shin + 32

Offices  · 
Daegu, South Korea
  • Architects Authors of this architecture project ArchiLAB MIT
  • Area Area of this architecture project
    4702.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2016
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Bega, KKDC
  • Lead Architects

    Kyu-Hyeong Kim, Sang Hwa Lee
  • Design Architects

    Kyu-Hyeong Kim, Sang Hwa Lee
  • Architect of Record

    Damo Architecture
  • Interior Design

    Kyu-Hyeong Kim, Sang Hwa Lee
  • Photographs

  • Construction Administration

    Top Architecture
  • Construction

    Hong Sung Construction (Exterior), Influx Design (Interior)
  • Structural Engineering

    Dong Yang Structural Engineers
  • Electrical Engineering

    Kwang Jin ENC
  • Mechanical Engineering

    Dae Kyung EMC
More Specs Less Specs
© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

Text description provided by the architects. In the downtown area of Daegu, the third largest city in South Korea, two types of structures dominate the urban landscape: the deteriorating mid-rises that remain from the era of rapid economic growth in the 1980's and the intermittent new additions of glass curtain wall structures. In the midst of the old and brittle, architects Kyu-Hyeong Kim and Sang Hwa Lee designed Hobak Tower to become a symbol of weight, solidity and permanence: a monolithic urban landmark that asserts weight beyond its physical size.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin

A strong physical presence was pursued in various ways. Dimensions of all structural and ornamental elements of the exterior, including fenestration and lighting, were based on a rigid, orthogonal grid. Material-wise a single type of granite was used throughout the entirety of the exterior, and to further accentuate the uniformity a fritted pattern emulating the exterior granite finish was applied to all glazing on the upper floors of the building. The heavy materiality of the exterior extends into the interior where massive split face granite panels adorn the lobby walls, contrasting in treatment, but equal in its gravity.

© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin
Section 01
Section 01
© Kyungsub Shin
© Kyungsub Shin
North + East Elevations
North + East Elevations

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Daegu, South Korea

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hobak Tower / ArchiLAB MIT" 15 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/900169/hobak-tower-archilab-mit/> ISSN 0719-8884
© Kyungsub Shin

Hobak 塔楼,花岗岩面板描绘城市“网格”立面 / ArchiLAB MIT

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.