1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Francesc Rifé Studio
  6. 2018
  7. Sant Martí House / Francesc Rifé Studio

Sant Martí House / Francesc Rifé Studio

  • 03:00 - 15 August, 2018
  • Curated by Danae Santibañez
Sant Martí House / Francesc Rifé Studio
Sant Martí House / Francesc Rifé Studio, © David Zarzoso
© David Zarzoso

© David Zarzoso © David Zarzoso © David Zarzoso © David Zarzoso + 27

  • Architects

  • Location

    El Vallès Occidental, Spain
  • Category

  • Author architects

    Francesc Rifé
  • Design Team

    Sònia Pellicer, Sergio Alfonso, Bruno Benedito, Carlos Fernández Saracibar, Patricia Guridi, Paola Noguera, Jessica Machucala
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Construction

    Coblonal
  • Farmhouse

    6189.25 ft²
  • Annex buildings

    5489.59 ft²
  • Patio

    4736.12 ft²
  • Terrace, barbecue, pool, changing room

    7319.46 ft²
  • More Specs Less Specs
© David Zarzoso
© David Zarzoso

Text description provided by the architects. Located in a small valley of Vallés in Catalonia, this project of dwelling was reborn a few years ago with the creation of horse stable linked to the property. The starting point for the grand renovation was a three-floor building with austere structure and following the lower height buildings added throughout the time around it. 

© David Zarzoso
© David Zarzoso
Plan
Plan
© David Zarzoso
© David Zarzoso

Besides the renovation and giving them a new use, the most important part of the design was to create a dialogue between them through an U-shaped metal pergola in anthracite gray finish.

© David Zarzoso
© David Zarzoso

These considerations of design extend to the interior, in search of a harmony between the wide palette of archaic materials, vaults, and masonry stones that already dressed the dwelling originally. To create a minimalist atmosphere, the tonality of all the elements is unified through a white glaze, applied both to walls and ceilings. In pavements, although the studio has tried to keep all the original materials, such as adobe ceramics, the poor condition of some surfaces, and the marks of the previous divisions led us to coat in concrete the ground floor and in natural oak wood upper floors.

© David Zarzoso
© David Zarzoso
Section
Section
© David Zarzoso
© David Zarzoso

Each of the floors of the house is divided into three territories, one central and two lateral. To enrich the experience of transition between them, one of the key decisions was the integration of the vaulted staircase. Covering part of it in iron sheet visually modifies its structure, getting a much more contemporary interior feel. Next to its origin a container wall with a strategic height has been designed to cause a visual separation between the dining table and the outside.

© David Zarzoso
© David Zarzoso

Another significant space is a newly renovated building unlinked from the main house. Designed to host events or family reunios, it has been decided to maintain its gabled structure, creating an oak wood module that integrates the kitchen, the bathrooms and an access from the street. The concrete floor works as a neutral background, and the design of a large table and a lounge area complete the space. To mark the new lines between the exterior and the interior, the arches of the facade have been delimited by metallic structures and glass. Another building, where the farmers live, uses the ground floor as warehouses. This building draws four arches whose lighting serves as an outdoor lamp, facing the house, and connected to the games room.

© David Zarzoso
© David Zarzoso

The pergola on the back of the house—which works as a summer area—reinforces the dialogue between the house and the garden. Symbolically the new metal structure tries to simplify an old arch that was before. It should be noted an annex connected to the main house, in single coat gray finish, provided with large black sheet metal folding shutters that allow to see the old windows of exposed brick.

Exterior section
Exterior section

Facing this, there are a new swimming pool besides an old building that has been renovated to house dressing rooms and toilets. The garden is integrated into the forest itself, making it a space without visual limits.

© David Zarzoso
© David Zarzoso

View the complete gallery

About this office
Cite: "Sant Martí House / Francesc Rifé Studio" [Casa Sant Martí / Francesc Rifé Studio] 15 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/899978/sant-marti-house-francesc-rife-studio/> ISSN 0719-8884
© David Zarzoso

圣马提住宅,金属回廊平衡新与旧的关系 / Francesc Rifé Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.