All
Projects
Products
Events
Competitions

Casa LV1 / T+E Arquitectos

Casa LV1 / T+E Arquitectos

© Lorena Darquea © Lorena Darquea © Lorena Darquea © Lorena Darquea + 36

Tuxtla Gutiérrez, Mexico
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2017
  • Photographs Photographs: Lorena Darquea
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Cemex, Comex, Condumex, Cuprum, Helvex, VALVO
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

Text description provided by the architects. The Casa LV1 (casa nanchi 1 and 2) is a complex of two houses designed for a family an elderly couple, their young daughter and their granddaughter. Each house has the necessary privacy for each development, with the interrelationship and coexistence of the family; they are located in an irregular diamond-shaped land of approximately 250m2, a gradient over 10% with a view to the southeast.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

The Casa nanchi 1, on its main floor has: living room, dinning room, kitchen, bathroom, main bedroom with closet and its own bathroom, this floor is directly connected with the service area; the lower floor has a hall, two bedrooms with closet and its own bathroom; the upper floor has a roofed recreation room and a garden terrace. All the floors are connected by a stair, and has a parking lot. The total constructed surface is of 160 m2.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea
Elevations + Sections
Elevations + Sections
© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

The Casa nanchi 2 has on its main floor: living room, dining room, kitchen, bathroom and service area; on the upper floor it has: main bedroom with closet and its own bathroom, an additional bedroom with closet, a little play room and a bathroom; on the lower floor, where the entrance is, has: two parking lots and an exterior stair which is connected to the other floors. The total constructed surface of the house is 145 m2 excluding parking lots.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

Both houses share main entrance, service yard, green spaces and services.
The houses are named after the nanchi tree (byrosonimacrassifolia) that is located in that land; it was respected and the project was adapted around it, to make it a natural decoration for the dinning room of the Casa nanchi 1. This house was designed for an elderly couple and it has a terrace in the upper floor, which is a recreational and relaxing space with a view of the surroundings to enjoy with the company of family, friends and guests. It has a double-height space which allows the development of the tree.

Plans
Plans

The design of the Casa nanchi 2, which was designed for the daughter and granddaughter of the family, is inspired in the Brno chair, designed by the architect Ludwig Mies van ser Rohe, which not only allows a large volume, but also an efficient and free structural principle because with this solution is obtained an overhang of 4.85 m with a support of 2.85 m, generating a space without any support under the construction.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

The concept of the houses is derogates no only from the connection (interior-familiar, exterior-landscape), but also from the visual freedom that people perceive before entering in the house and also in the interior of them. This is fulfilled by the volumetric integration that defined the spaces of each house, both prisms have specific subtractions that allow a formal integration of the two elements; in the Casa nanchi 1 the terrace is subtracted and in the Casa nanchi 2 the parking area is subtracted, transforming both elements without losing its integrity.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

The connection of both houses is so important that is not only achieved materially with the union of the two architectonic objects from the common entrance, connotating the link of the family, but also with the landscape, through the transparency in the facade of the two houses, which creates a visual freedom for the inhabitants. This gives a greater illumination of the spaces, producing a feeling of spaciousness and allows the air circulation due to the large windows that are handled by the users.

© Lorena Darquea
© Lorena Darquea

The material, white striated exposed concrete and stone dust of the region, recalls the honesty of the materials, this simplicity benefits the environment, because it doesn’t use coatings in walls, foors or roofs, contributing the less possible to the pollution. The exposed finishes means less production, transportation and utilization of pollutant materials. As said before, the free circulation of air allows a constant cleaning of the interior air which allows a natural regulation of the temperature, achieving thermic comfort for the users and reducing the use of electronic devices that cools artificially the place. Besides, the same large windows avoid the unnecessary use of artificial illumination during the day allowing the entrance of sunlight in the morning.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Casa LV1 / T+E Arquitectos" [CASA LV1 / T+E Arquitectos] 14 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/899757/casa-lv1-t-plus-e-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.