the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Jorge Mealha
  6. 2013
  7. House in Sátão / Jorge Mealha

House in Sátão / Jorge Mealha

  • 03:00 - 7 August, 2018
House in Sátão / Jorge Mealha
House in Sátão / Jorge Mealha, © Jorge Mealha
© Jorge Mealha

© Jorge Mealha © Jorge Mealha © Jorge Mealha © Jorge Mealha + 29

  • Architects

  • Location

    Sátão, Portugal
  • Team

    Rita Melância, Teófilo Raposo, Andreia Batista, Diogo Oliveira Rosa
  • Area

    388.5 m2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Jorge Mealha
© Jorge Mealha

Text description provided by the architects. The project of the house of the Sátão aimed the recovering and expanding of an existing house where at the time of its beginning the mother of the client still lived. It was a beautiful stone-built house built by his father who carefully selected the material to be assembled. The house had the peculiarity of owning a water well in its interior and the client made a point concerning its maintaining. The vicissitudes of a troubled building process as had as a main consequence the collapse of the original house in stone. 

© Jorge Mealha
© Jorge Mealha
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Jorge Mealha
© Jorge Mealha

The stubbornness of the architect, based on the conviction that these stones belonged to that specific site, leads to a new project reusing all the stones of the original house and maintaining the position of its main original body. Just like the water well inside. The project maintained the original premise of replicating a preexisting logic by organizing the program around an outside entrance patio. 

© Jorge Mealha
© Jorge Mealha
Section
Section
© Jorge Mealha
© Jorge Mealha

The project maintains the original premise of replicating preexisting logic by organizing the program around an outside entrance patio. On the ground floor, a concrete zigzag strap circumvents the new stone body, groups the set of social spaces of the house that form a set the compartments around the courtyard. In the upper floor, the set of intimate spaces follows the same logic. The various spaces are articulated on both floors through a long corridor.

© Jorge Mealha
© Jorge Mealha

View the complete gallery

About this office
Cite: "House in Sátão / Jorge Mealha" [Casa no Sátão / Jorge Mealha] 07 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/899668/house-in-satao-jorge-mealha/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.