Iron Maiden House / CplusC Architectural Workshop

Iron Maiden House / CplusC Architectural Workshop
Iron Maiden House  / CplusC Architectural Workshop - Facade, Garden, Courtyard, Deck
© Murray Fredericks

Iron Maiden House  / CplusC Architectural Workshop - BeamIron Maiden House  / CplusC Architectural Workshop - Table, Door, BedroomIron Maiden House  / CplusC Architectural Workshop - Facade, Beam, DeckIron Maiden House  / CplusC Architectural Workshop - FacadeIron Maiden House  / CplusC Architectural Workshop - More Images+ 26

  • Area Area of this architecture project Area :  287
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2018
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Gaggenau, Abey, Apaiser, Astra Walker, Caroma, Escea, Fielders, Hafele, La Marzocco, Matt Blatt/, Matt Tallowwood /, Mizu, Precision Flooring, Qasair, Reece, TBC, Wasteland, Zip

Text description provided by the architects. Shortlisted in the 2018 World Architecture Festival and Houses Awards, Iron Maiden House is located in Sydney’s lower North Shore and draws on it’s local context and history to create a unique contemporary home.

Iron Maiden House  / CplusC Architectural Workshop - Facade
© Murray Fredericks

Iron Maiden House was designed for a family of five who wanted a home which celebrated Sydney’s climate. The design delivers generous rooms which flow to inward facing outdoor areas at ground level, while an elevated external corridor connects the children’s bedrooms, enabling the children to build their independence while enjoying private green space.

Iron Maiden House  / CplusC Architectural Workshop - Windows, Beam
© Murray Fredericks
Longitudinal Section / Bedroom
Iron Maiden House  / CplusC Architectural Workshop - Shelving
© Murray Fredericks

Solar access underpins the planning and orientation, while the flowering of creeping plants along the external skin provides seasonal nuance. The distinctive cladding is a nod to the iconic Australian vernacular material, while the form is a modern re-interpretation of the gable houses typical of the area. Conceptually, the privacy and beauty of a natural gorge, in which water cuts through rock to form secluded spaces, was replicated with overscale walls to generate the final form. The simple shape was extruded lengthways along the site and sliced down the middle with a pond to form a central axis. Slender, cathedral-like spaces were formed around this central thoroughfare with ponds running parallel to walkways to link the spaces.

Iron Maiden House  / CplusC Architectural Workshop - Table, Door, Bedroom
© Michael Lassman
Ground floor plan
Iron Maiden House  / CplusC Architectural Workshop - Beam
© Murray Fredericks
First floor plan

The home aims to elevate everyday activities. Occupants are encouraged to pause and enjoy the view through a large window near the spiral stair and generous stair treads which meet nearby walls, forming a place to sit. Each room has a view through green space into different parts of the house. The sophisticated use of levels within the home creates distinct yet akin spaces.

Iron Maiden House  / CplusC Architectural Workshop - Beam
© Michael Lassman

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Iron Maiden House / CplusC Architectural Workshop" 07 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/899534/iron-maiden-house-cplusc-architectural-workshop> ISSN 0719-8884

© Murray Fredericks

双瓣住宅,家中的‘峡谷’ / CplusC Architectural Workshop

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.