All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Thailand
  5. Monotello
  6. 2010
  7. Gentle House / Monotello

Gentle House / Monotello

  • 21:00 - 30 October, 2018
  • Curated by María Francisca González
Gentle House / Monotello
Gentle House / Monotello, © Soopakorn Srisakul
© Soopakorn Srisakul

© Soopakorn Srisakul © Soopakorn Srisakul © Soopakorn Srisakul © Soopakorn Srisakul + 37

  • Architects

  • Location

    Nonthaburi, Thailand
  • Category

  • Lead Architects

    Vorapoj Tachaumnueysuk, Athip Chinratna
  • Principal Interior Designer

    Vorapoj Tachaumnueysuk, Suchart Taechangam
  • Area

    950.0 m2
  • Project Year

    2010
  • Photographs

    • Structural Engineer

      TDA Consultant
    • M&E Engineer

      PASS Engineering Consultant
    • Lighting Designer

      Palicon & Ultigation
    • Main Contractor

      Taweemongkol Construction (2000) Co.,Ltd
    • Interior Contractor

      Sirom Furniture Co.,Ltd
    • More Specs Less Specs
    © Soopakorn Srisakul
    © Soopakorn Srisakul

    Text description provided by the architects. Gentle House is a renovating project for a family of four locating among other relative houses. Because of a limited land size, the architect firstly proposed to torn down the whole building and enlarge the whole new structure. However, the owner rejected the proposal with just only one reason that he would like to keep it as the most memorable place. This had urged the architects to re-analyze the whole project and build accordingly to balancing both the remaining and the extending functions thoroughly.

    Assembly of the Elements
    Assembly of the Elements

    The most memorable reminiscing architecture is “the main spiral stair.” This stair was initially assigned by the owner’s mother who got an inspiration from the staircase in Italy. However, this stair was not popular for being a main circulation due to its tightened enclosure. This observation and research incited the design team to preserve the main staircase. To encourage members to use the main staircase, the house plan was reconstructed deleting the service stair.

    © Soopakorn Srisakul
    © Soopakorn Srisakul

    Comprised of the owner’s primary intention, to expand the spaces, the architect decided to rearrange the living units of the house by inserting two-duplex living compacts, of which he called “sub-condominiums,” for the sons’ future families. As a result, the family would have three houses together on the same old property.

    © Soopakorn Srisakul
    © Soopakorn Srisakul

    Monotello started by using diagrams to analyze the most common area in the house and the least used space. The solutions revealed that the position of the spiral stair should locate at the center of the house and should be surrounded with the secondary important spaces such as the father’s living room, the shrine room, and connecting to the corridor that led to the sons’ units. The architect also torn down some floor plates and beams that would increasingly signify space around the spiral stair. He demolished the skylight that allowed sunlight illuminating the internal space. This renovation helped accentuating the spaces and maintaining a good memory of everyone.

    © Soopakorn Srisakul
    © Soopakorn Srisakul
    Ground floor plan
    Ground floor plan

    Despite this reservation, the design team has remodeled the rest of living units. For the father’s part, they combined the living room and dining area together, and made it becoming father's meeting space. For the sons’ parts, the architects furnished based on their personal styles. Besides, the former outdoor garden that used to be neglected also got renovated. The architects created a small pocket park in the front, while preserving the same tree that used to be an indication of this house.

    © Soopakorn Srisakul
    © Soopakorn Srisakul

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "Gentle House / Monotello" 30 Oct 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/899531/gentle-house-monotello/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.