the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. India
  5. M9 Design Studio
  6. 2018
  7. The Courtyard / M9 Design Studio

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

The Courtyard / M9 Design Studio

  • 23:00 - 6 August, 2018
The Courtyard / M9 Design Studio
The Courtyard / M9 Design Studio, © Shamanth Patil Photography
© Shamanth Patil Photography

© Shamanth Patil Photography © Shamanth Patil Photography © Shamanth Patil Photography © Shamanth Patil Photography + 25

  • Contractor

    Spectra Fab
  • New Building Area

    3500 sqft.
  • Site Area

    6000 sqft.
  • Client

    Akhila Srinivas and Sharath Reddy
  • More Specs Less Specs
© Shamanth Patil Photography
© Shamanth Patil Photography

Text description provided by the architects. The site previously formed part of the garden of a house occupied by the clients' grandparents. The design of the new building was intended to minimize its impact on this existing house, both during and after its construction. A desire to maintain a connection with the existing house informed the decision to keep as much of the existing garden area as possible, and to position the entrance to the new building so it opens onto this space.

© Shamanth Patil Photography
© Shamanth Patil Photography
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Shamanth Patil Photography
© Shamanth Patil Photography

We aimed to create a unique building using mass-produced components – we all want high-quality products, but at a cheap price and with a short execution timeline. Rectangular in a plan, the two-story building features a flat roof, corrugated metal walls, and a mild steel frame. Corrugated polycarbonate sheet facade encases the multi-purpose event space on the first floor. We used a thin and translucent material to replace the regular exterior walls, where natural light can be maximized in the interior space.

Exploded Isometric
Exploded Isometric

The inside of this polycarbonate sheet facade is lined by rich textured drapes to control the amount of natural light inside during specific shows and events. Windows are made from the same material as the walls, so they don't offer any additional light but can be opened to let fresh air into the building. At night, lights glowing from within transform the building into a huge light-box along the streetscape. A steel structure made up of I-beams is on show inside the building and has been painted black. Deck sheet ceilings are left exposed, while the floors encompass a mixture of concrete and timber.

© Shamanth Patil Photography
© Shamanth Patil Photography

View the complete gallery

About this office
Cite: "The Courtyard / M9 Design Studio" 06 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/899497/the-courtyard-m9-design-studio/> ISSN 0719-8884
© Shamanth Patil Photography

印度班加罗尔庭院设计 / M9 Design Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.