the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Winery
  4. China
  5. Nota Architects
  6. 2018
  7. Lishui Two-Three House Distillery / Nota Architects

Lishui Two-Three House Distillery / Nota Architects

  • 20:00 - 4 August, 2018
Lishui Two-Three House Distillery / Nota Architects
Lishui Two-Three House Distillery / Nota Architects, © Shiyun Qian
© Shiyun Qian
  • Architects

  • Location

    Guoshandian Village, Liandu District, Lishui, Zhejiang, China
  • Lead Architect

    Shiyun Qian
  • Design Team

    Shiyun Qian, Sheng Xu
  • Resident Architect

    Jian Wang
  • Client

    Lishui Two-three House Investment Management Co.,Ltd
  • Area

    400.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© Shiyun Qian
© Shiyun Qian

Text description provided by the architects. Where there is a distillery, there is “Two-Three Shot”. “Two-Three Shot” is a handcrafted fine liquor brand presented by “Two-Three House” and the core theme of “Two-Three House”as well. As part of the “Hipster Re-back to the Countryside” rural construction plan, the distillery has become the prelude to the “Two-Three House Distillery Inn” program in both geographical and strategic perspective.

© Shiyun Qian
© Shiyun Qian
© Shiyun Qian
© Shiyun Qian

The distillery is located amongst terraced valleys of Lishui, Zhejiang Province. Surrounded by bamboo forests and fruit yards, a pair of springs come together, forming a village called Guoshandian. It is the terraces beside the only existing house where the distillery is hidden. Following the only way to village, one has to pass by the bamboo forest, as the sound of waterfall arises, the distillery appears. The unfolding frameworks and the turning volumes reads inviting and fairly urban, as it turns eastwards, it merges into the mountain, becoming extended parts of the terraces. A small piece of plaza is carefully planned between distillery, courtyard and grape fields, where the driving way ends, while the mountain path, the courtyard steps and the field treads join in and stretch out together.

Distillery section
Distillery section
© Shiyun Qian
© Shiyun Qian

A semi-exterior circular space is designed for fruit preparation and liquor distillation. It is right connected to the visitor entry, leaving a flexible porch perfect for production under rainy or hot weather conditions. The fermentation and cellar space are arranged indoors, where terraced ceilings are designed to adapt to the mountain heights, leaving controlled natural light in. This results in three floor heights, production and packaging area is arranged next to the gate while a wine-tasting bar is set up on the top. Daylight changes all the time in seasons, creating multi-sensory atmosphere as it renders the space when introduced from high windows.

© Shiyun Qian
© Shiyun Qian
Distillery plan
Distillery plan
© Shiyun Qian
© Shiyun Qian

With limited budget, restrained job site and transportation condition, self-mixed concrete is proposed for the main structure and the retaining wall. The fair-faced concrete frame outlines the structure at each height difference, and rest of the facade, covered in masonry, turns and eventually merges into the mountain. All the stones are reclaimed from local Jinyun stone, that are recut and masoned by local stonemasons. Covered with soil and plants, the distillery managed to disappear in no time.

© Shiyun Qian
© Shiyun Qian
© Shiyun Qian
© Shiyun Qian

Minimum material and least design interventions are adapted to react to the reality of rural construction appropriately. The interior wall surface, for example, retains the original cast-in-place fair-faced concrete after a few on-site mockup tested for concrete refinement. It is intended to avoid deliberately urbanization and meticulous surface treatment. On the other hand, for the daily-used architectural components it wants to be precise and handy. The gate is laminated with carbonized wood, which not only would survive the humid environment but also balances the rough and cold feeling of the concrete with its the soft texture and warm tone. The apple-shaped section of the wood handrails enables easier gripping for users to push or pull from either side.

© Shiyun Qian
© Shiyun Qian

The “Two-Three House”distillery is not an “ambitious” piece of architecture, rather it prefers to be part of the valley. It grows from terraces, inherits the rhythm, forms an intertextual relationship with the context. However, it does stand out in terms of the social value, becoming a social centre for gathering and community activities, apart from its main role as a production venue.

© Shiyun Qian
© Shiyun Qian

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Nota Architects
Office
Cite: "Lishui Two-Three House Distillery / Nota Architects" 04 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/899461/lishui-two-three-house-distillery-nota-architects/> ISSN 0719-8884
© Shiyun Qian

丽水“二三间”酒窖 / Nota Architects