Cube House / LSS

Cube House / LSS

© Christopher Payne, Esto© Christopher Payne, Esto© Christopher Payne, Esto© Christopher Payne, Esto+ 15

  • Area Area of this architecture project Area:  2600 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014
  • Photographs Photographs:  Christopher Payne, Esto
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Lynbrook Glass, Michael Daniel Metal Design, Studio Bertjan Pot
  • Construction Manager:LSS BLDG
  • Structural Engineer:Blue Sky Design
  • Environmental Consultants:First Coastal Corporation
More SpecsLess Specs
© Christopher Payne, Esto
© Christopher Payne, Esto

Text description provided by the architects. The site is part of an unpredictable and delicate natural ecosystem on Moriches Bay, exposed to both heavy wind gusts, and ocean and bay tides that frequently flood the site. Successive storms had irreparably damaged the site’s existing, nonconforming 800 square foot shack and deck.

Axonometry Diagram
Axonometry Diagram

Program
The Clients asked for a house to serve as a beach retreat for a multi-generational family. In order to accommodate the extended family, we designed a house with generous public spaces for entertaining, intimate spaces for retreat and privacy, a master suite for grandparents, a second master suite for parents, and bunk rooms for the grandchildren. Located in a zone, the new structure was required to be 11 feet above grade. The existing footprint could not be increased, resulting in a building volume of 36,000 ft3, a 40ft x 30ft x 30ft cube. Within this volume are conditioned spaces (a maximum of 2,400 square feet), decks and mechanical equipment. 

© Christopher Payne, Esto
© Christopher Payne, Esto

Design Solution
Conceived of as a floating cube perched on timber piles, hovering over the wetlands, the house is a deceivingly simple platonic mass that conceals a complex multi-level dwelling and exterior spaces within its volume. The approach is a wrapping boardwalk that rises to the elevated entrance cut into the surface of the cube. The project embraces the tension between the floating form of the house with the grounded raw concrete box containing the septic system and planted with a garden of native plants.

© Christopher Payne, Esto
© Christopher Payne, Esto

The façade is a playful composition of carefully located openings that obscure the scale of the building and highlight scenic views out to the surrounding water. The design has four split levels, allowing each zone of the house to have a distinct spatial experience. Within, there are intimate spaces for retreat and privacy, as well as open loft-like spaces for entertaining. The central stair divides the house into two sides. To the north, public gathering spaces overlook the bay. To the south, private bedroom spaces have views of the ocean.

© Christopher Payne, Esto
© Christopher Payne, Esto
First Floor Plan
First Floor Plan
© Christopher Payne, Esto
© Christopher Payne, Esto

Given the constraints of a modest budget and a challenging site with no infrastructure, the house represents the concerted effort to combine high design, environmental sensitivity, and economical use of resources. Integral to this was our studio’s design-build project delivery approach. The flexibility of integrated architectural and construction services allowed not only a truer implementation of our design but a more responsive budgeting and value engineering process that allowed the project to be delivered under budget.

© Christopher Payne, Esto
© Christopher Payne, Esto

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Cube House / LSS" 16 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/899377/cube-house-lss> ISSN 0719-8884
© Christopher Payne, Esto

立方住宅,目之所及皆蓝色 / LSS

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.