the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. India
  5. Sudhakar Pai Associates
  6. 2018
  7. Sattva Galleria / Sudhakar Pai Associates

Sattva Galleria / Sudhakar Pai Associates

  • 21:00 - 3 August, 2018
Sattva Galleria / Sudhakar Pai Associates
© Shamanth Patil
© Shamanth Patil

© Shamanth Patil © Shamanth Patil © Shamanth Patil © Shamanth Patil + 17

  • Architects

  • Location

    Byatarayanapura, Bangalore,Karnataka,India
  • Lead Architects

    Sudhakar Pai, Sivaraja Pragada, Girish
  • Other participants

    Er.Vinaykumar BH
  • Structural Engineer

    M/s Design Tree
  • Area

    27011.0 ft2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

        © Shamanth Patil
        © Shamanth Patil

        Text description provided by the architects. Sattva Galleria is located on Bellary Road, which leads on to the Kempegowda International Airport in Bangalore,India. The Office cum Retail (ORC) building is equidistant from the city center and the airport. The building programme was aimed at mixed-use format, allowing for quality retail on the lower floors and office spaces on the upper floors.

        Conceptual form
        Conceptual form

        Design on the project started in 2009. At the crux of all design ideas was creation of a simple, functional and responsive building that was not only efficient and sensitive to its surroundings, but also a piece of iconic architecture that reflected the city in spirit.

        © Shamanth Patil
        © Shamanth Patil

        Located on a trapezoidal site, the building takes on the shape of site to maximise the usable areas. The design intent to provide functional and usable rectangular floor plates for offices resulted in the triangular extensions on building rear forming circulation and service cores on all floors, and on front as podium of lower retail floors.

        © Shamanth Patil
        © Shamanth Patil

        While the building form took cues from both need of preferred rectilinear floor plate as well as the angular site lines, the built form is imagined as a metaphor of a sailing ship. The solar shading ‘sails’ behave as brise soleil keeping out the harsh western sun, while filtering slivers of north light that bounce off the inner wall surface onto the main work spaces. The sails are also punctuated with methodically placed smaller slits, a representation of Corbusian aesthetics that create synchronised sequences of light and shadow throughout the day on the work floor.

        © Shamanth Patil
        © Shamanth Patil

        The form was design fitted with a high performance façade that takes its prompt from building orientation. Glazing on the harsh west and south of the structure has been restricted to a minimum. The northern facade of the building however presents an inverse face, as it looks to allow to as much light as possible. The minimal glazing is treated with foliage pattern ceramic frit which helps to diffuse light and heat while alluding to the reputation of Bangalore as ‘Garden City’.

        Master Plan
        Master Plan

         All surfaces exposed to harsh weather have been covered with HPL panels with a rear ventilated system that improves functional performance of the façade with respect to heat reduction, noise reduction, increasing weather protection, thereby improving the overall sustainability of the building. Double glazed units have been used on the western facade to further increase the thermal efficiency and significantly reduce energy costs over the life of the building. The combination of these two façade systems also results in efficient sound insulation, which was one of the priorities given the location of the building next to a national highway. The net effect is a well-lit and quiet indoor environment.

        The project was completed in 2018 and was awarded LEED Gold certification.

        © Shamanth Patil
        © Shamanth Patil

        View the complete gallery

        Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
        About this office
        Sudhakar Pai Associates
        Office
        Cite: "Sattva Galleria / Sudhakar Pai Associates" 03 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/899342/sattva-galleria-sudhakar-pai-associates/> ISSN 0719-8884

        You've started following your first account!

        Did you know?

        You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.