the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. France
  5. J Guillo Architecte
  6. 2017
  7. Bioclimatic 'Longère' House / J Guillo Architecte

Bioclimatic 'Longère' House / J Guillo Architecte

  • 05:00 - 4 August, 2018
Bioclimatic 'Longère' House / J Guillo Architecte
Bioclimatic 'Longère' House / J Guillo Architecte, Courtesy of J Guillo Architecte
Courtesy of J Guillo Architecte

Courtesy of J Guillo Architecte Courtesy of J Guillo Architecte Courtesy of J Guillo Architecte Courtesy of J Guillo Architecte + 12

  • Architects

  • Location

    Crac'h, France
  • Lead Architect

    Josselin Guillo
  • Collaborator

    Dorothée Martin
  • Thermic Engineering

    Climat-IC
  • Area

    164.0 m2
  • Project Year

    2017
      Courtesy of J Guillo Architecte
      Courtesy of J Guillo Architecte

      Text description provided by the architects. Located in Crach, in the French region of Britanny, this modern project was designed for being the habitual residence of a couple and hosting guests. It stands out for its location and the comfort provided during all the year, especially due to the spacious winter garden, that plays the role of a natural and free thermal buffer.

      Plan
      Plan

      To integrate the project into the natural environment, a heritage area, where Britanny traditional buildings predominate, natural slate was chosen and used as a « leaf », folded around the house. It offers a good protection from the local oceanic climate, combinated to a good insulation that ensures its energy optimization all the year.

      Courtesy of J Guillo Architecte
      Courtesy of J Guillo Architecte

      The house, with a rectangular and elongated floor plan, allows the owners to enjoy the sun and natural light to the fullest. In this building scheme, construction costs were optimized focusing towards a direct connection to the winter garden, extremely versatile and pleasant at any time of year, as well as using qualitative and sustainable materials.

      Sections
      Sections

      Josselin Guillo, project architect who worked in combination with Dorothée Martin, co-designer, claimed: «We were inspired by the single-family houses typical of Brittany. However, the materials of these ancient buildings have been reinterpreted creating a thermally efficient contemporary architecture, looking for sobriety and finesse.»

      Courtesy of J Guillo Architecte
      Courtesy of J Guillo Architecte

      View the complete gallery

      About this office
      J Guillo Architecte
      Office
      Cite: "Bioclimatic 'Longère' House / J Guillo Architecte" 04 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/899034/bioclimatic-longere-house-j-guillo-architecte/> ISSN 0719-8884