All
Projects
Products
Events
Competitions

Tai Kwun Centre for Heritage and Art / Herzog & de Meuron

Tai Kwun Centre for Heritage and Art / Herzog & de Meuron
© Iwan Baan
© Iwan Baan

© Iwan Baan © Iwan Baan © Iwan Baan © Iwan Baan + 11

  • Architects Authors of this architecture project Herzog & de Meuron
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Acor, Bitosasia, Grohe, Otis, Toto
  • Partners

    Jacques Herzog, Pierre de Meuron, Ascan Mergenthaler (Partner in charge)
  • Project Team

    Edman Choy (Associate, Project Director), Chi-Yan Chan (Project Manager), Vladimir Pajkic (Associate, Project Director, until 2011), Raymond Jr. Gaëtan (Associate, until 2012). Abdulfatah Adan, Roman Aebi, Maximilian Beckenbauer, Aurélie Blanchard, Emi Jean Bryan, Alexander Bürgi, Soohyun Chang, Julien Combes, Massimo Corradi, Duarte De Azevedo Coutinho Lobo Antunes, Dorothee Dietz, Peter Dougherty, Piotr Fortuna, Luis Gisler, Carl Kristoffer Hägerström, Kelvin Ho, Justin Hui, Kentaro Ishida, Anna Jach, Sara Jardim Manteigas, Hauke Jungjohann, Anssi Kankkunen, Rina Ko, Johannes Rudolf Kohnle, Dannes Kok, Pawel Krzeminski, Jin Tack Lim, Mark Loughnan, Jaroslav Mach, Donald Mak, James Albert Martin, José Ramón Mayoral Moratilla, Olivier Meystre, Lukas Nordström, Cristian Oprea, Leonardo Pérez-Alonso, Thomas Polster, Maki Portilla Kawamura, Tom Powell, Günter Schwob, Oana Stanescu, Kai Strehlke, Fumiko Takahama, Zachary Vourlas, Kenneth Wong, Sung Goo Yang, Daniela Zimmer
  • Design Consultant

    Herzog & de Meuron, Basel, Switzerland
  • Executive Architect

    Rocco Design Architects Ltd., Hong Kong, China
  • Conservation Architect

    Purcell, London, UK
  • Client

    The Hong Kong Jockey Club, Hong Kong
  • Client Representative

    John Latter (Head of Property Project Management), Timothy Calnin (Director of Tai Kwun)
More Specs Less Specs
© Iwan Baan
© Iwan Baan

Text description provided by the architects. The former Central Police Station, the Central Magistracy, and the Victoria Prison is a walled compound of heritage buildings at the commercial center of Hong Kong Island. Established by the British after 1841 as the colony’s main police station, magistracy, and prison, the site is one of Hong Kong’s most important remaining historic monuments. Following its decommissioning in 2006, the entire compound was vacated, leaving a set of open grounds and a collection of unique buildings. From an urban perspective, the compound is a rare “courtyard” in the middle of one of the densest cities in the world.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

What once stood on the hillside as a prominent symbol of law and order with commanding views to the harbor has now inversely become an urban oasis of openness and calm within a forest of commercial and residential high-rises. The compound is defined and structured by two large courtyards: the Parade Ground and the Prison Yard. Our goal is to preserve the openness and distinct character of both and to re-activate them for public use as a new type of urban found space. These spaces will define the site physically and programmatically as places of gathering, cultural exchange, leisure, and respite.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

The Parade Ground is surrounded on each side by several of the site’s most historic buildings, resulting in a formal open space with generous room for public recreation, events, direct access to restaurant and retail attractions, as well as smaller-scale cultural and educational spaces. The Prison Yard will be subtly transformed from a rough and forbidding area to a new open public space dedicated to cultural programming. Adding new art and cultural program is one of the key strategies to opening up and activating the former Prison Yard. Two new volumes that float tightly above the surrounding granite walls are conceived as distinctive but carefully inserted elements within the fabric of existing buildings.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

By cantilevering above the walls and keeping a minimum distance to the adjacent structures, the buildable floor area is maximized while staying within the zoning envelope and at the same time creating protective offsets from the surrounding historical buildings. As an architectural expression, it also clearly distinguishes the new buildings from the site’s historic buildings. Gathered mainly at the Lower Courtyard, the former police buildings sit proudly on either street level or on top of the granite walls, making their authority and presence in the city known. The prison buildings, on the other hand, are located behind the walls, and have historically been separated from public access and view for obvious reasons of safety and security.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

The new building volumes copy neither of the historical conditions but instead create a new relationship to the site context by hovering just above the wall. By raising the volumes, new public and circulation spaces are created below, resulting in generous protected places for gathering and activity, and establishing a new East-West pedestrian connection from Arbuthnot Road to Old Bailey Street. At the same time, the buildings become new markers at the two ends of the compound, bringing attention to a formerly closed-off part of the city. The design of Old Bailey Wing, located at the southwest portion of the site, is developed in close relation to the adaptive reuse of the F Hall. New connections will be created between the two buildings.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

Together, they will house contemporary art functions. The courtyard entrance of the Old Bailey Wing is defined by the building’s volume hovering above the historic revetment wall. This entrance area is protected from rain and sun and acts as the circulation hub and foyer to both the F Hall and Old Bailey Wing. The F Hall will be a versatile gallery space for art exhibition or other special events. Much of the original architecture with its traces from the buildings’ past use are kept and preserved. In contrast, the adjacent Old Bailey Wing will feature large column-free exhibition spaces with maximum flexibility. Skylights in the roof will provide natural daylight into the top gallery space.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

The second floor is dedicated to a restaurant with an outdoor terrace overlooking the rich and textured roofscape of the entire compound embedded in the cityscape. Sitting as a new marker on the southeast corner of the CPS site is the new Arbuthnot Wing. The volume similarly hovers above the revetment wall along Arbuthnot Road, creating a covered public outdoor gathering, cinema and performance space with a large stair whose steps may be used for informal seating. On either side of the Arbuthnot Wing are old prison buildings, D Hall and E Hall, forming interior elevations for this unique outdoor venue.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

The height restriction is also fully taken advantage of, resulting in two more generous program spaces above: an 8m height multipurpose space with an accessible technical grid ceiling, and a mechanical plant room that houses cooling towers and equipment serving the entire site. Both new buildings are clad with a cast aluminum façade unit system that is referencing, in terms of scale and proportion, the existing granite block elements of the characteristic bordering revetment wall surrounding the entire site, thus establishing a certain contextual relationship.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

The use of 100% recycled aluminum as a material provides a distinctive architectural expression and materiality, setting the new buildings apart as new insertions amongst the collection of historical masonry blocks, and at the same time addresses issues such as structural support, sun shading, and rain protection in Hong Kong’s subtropical climate. The specific porosity, patterning, and expression of the façade unit are informed by the functional and environmental requirements of the uses within. The materiality of the cast aluminum units will have a distinctive roughness and texture breaking down the façade surface, which helps to reduce the reflectivity and glare during the daytime. At night, light emitted from the building will be partially screened by the façade units, expressing the life of activities within but without creating light pollution. 

© Iwan Baan
© Iwan Baan

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 10 Hollywood Rd, Central, Hong Kong

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tai Kwun Centre for Heritage and Art / Herzog & de Meuron" 28 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/898980/tai-kwun-centre-for-heritage-and-art-herzog-and-de-meuron/> ISSN 0719-8884
© Iwan Baan

香港大馆 / 赫尔佐格 & 德梅隆

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.