the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Sports Architecture
  4. The Netherlands
  5. NL Architects
  6. 2017
  7. Club House Varkenoord / NL Architects

Club House Varkenoord / NL Architects

  • 03:00 - 31 July, 2018
Club House Varkenoord / NL Architects
Club House Varkenoord / NL Architects, © Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

© Sebastian van Damme © Sebastian van Damme © Sebastian van Damme © Sebastian van Damme + 71

  • Architects

  • Location

    Olympiaweg 74-76, 3078 HT Rotterdam, The Netherlands
  • NL Architects

    Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse
  • Team

    Arne van Wees, Gerbrand van Oostveen, Gert Jan Machiels, Dex Weel, José Ramón Vives, Laura Riaño Lopez, Alexander Hofmeier
  • Project Year

    2017
  • Photographs

    • Clubs

      FC IJsselmonde, Overmaas, Hockey Club Feijenoord
    • Structural Engineering

      Pieters Bouwtechniek
    • Installations Consultant

      Sweco Nederland
    • Contractor

      Betsema bouw
    • Client

      Gemeente Rotterdam
    • More Specs Less Specs
    © Sebastian van Damme
    © Sebastian van Damme
    © Sebastian van Damme
    © Sebastian van Damme

    Text description provided by the architects. Three sports clubs with different backgrounds and ‘club cultures’ will join forces on the new Sportcampus Rotterdam: soccer clubs FC IJsselmonde and Overmaas and Hockey Club Feijenoord will share a new facility. The urban plan positions the building in between the two main soccer fields and adjoining other pitches. The new clubhouse tries to exploit the specific position.

    Notwithstanding the understandable hesitations about sharing a new accommodation – giving up autonomy, sacrificing sovereignty - there are many possible gains. Varkenoord pursues these potential synergies. How can you create a new combined identity for the cluster that still leaves room for the individual clubs to be themselves? The build-up of the new clubhouse is logical. The changing rooms are at ground level, flush with the pitch. The canteen sits on top to enjoy the view.

    © Sebastian van Damme
    © Sebastian van Damme
    © Sebastian van Damme
    © Sebastian van Damme

    The façades of the changing rooms -unattractive by nature- are hidden behind a slope. This ‘dyke’ is clad with AstroTurf to blend in with the surroundings that, as most pitchers these days, are also covered with artificial grass: the fields ‘curl up’. On top of the green embankment, a transparent pavilion is placed with bars and offices and meeting rooms with a panoramic view. The terrace over the full perimeter of the building has a superior view over the playing fields.

    © Sebastian van Damme
    © Sebastian van Damme
    Color Scheme
    Color Scheme
    © Sebastian van Damme
    © Sebastian van Damme

    The ‘public’ part of the canteen meanders through the building dividing the space naturally into sections for each club. The clubhouse is topped by a pitched roof: a kind of stepped gable* that is extruded over the entire length. The roof becomes habitable, accessible: a two-sided grandstand comes into being that fully capitalizes the characteristic orientation of the playing fields.

    © Sebastian van Damme
    © Sebastian van Damme

    The archetypal House acquires a new dimension. The effects for the interior are spectacular too. The room height feels luxurious. The double height alternates with mezzanines that provide access to multifunctional rooms and to the terraces, open-air skyboxes accessible for all. *) A crow-stepped gable, stepped gable, or corbie step is a stair-step type of design at the top of the triangular gable-end of a building. The top of the parapet wall projects above the roofline and the top of the brick or stone wall is stacked in a step pattern above the roof.

    View the complete gallery

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Club House Varkenoord / NL Architects" 31 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/898946/club-house-varkenoord-nl-architects/> ISSN 0719-8884
    © Sebastian van Damme

    瓦克诺德俱乐部,三种不同文化的共享 / NL Architects

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.