All
Projects
Products
Events
Competitions

Residence La Salle / Hatem+D + Etienne Bernier Architecte

Residence La Salle / Hatem+D + Etienne Bernier Architecte

© 1Px Dave Tremblay © 1Px Dave Tremblay © 1Px Dave Tremblay © 1Px Dave Tremblay + 12

Quebec City, Canada
  • Architects Authors of this architecture project Hatem+D / Etienne Bernier Architecte
  • Area Area of this architecture project
    3120.0 ft2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Alumilex, Espace-Bois, Plancher Bois Franc Gagne
  • Photographs

More Specs Less Specs
© 1Px Dave Tremblay
© 1Px Dave Tremblay

Text description provided by the architects. This house extension project is located in St-Roch, in the heart of Quebec City. Built in 1915, this former rooming house was renovated and converted into a single-family house. On the facade overlooking the street, the authentic style of the house was preserved by enhancing the look of the cornice and the woodwork and by having its contrast with the contemporary burnt wood of the rear extension.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The St-Roch district is dense and mineral, with very few trees found on the streets. Therefore, the challenge was to open up the residence to the vegetation of the garden in order to maximize brightness and integrate the backyard into the project. In order to create an impression of a vast and airy space, the dining room, the kitchen, the living room and the reading corner were converted into an open space, covering most of the ground floor. To fully maximize the open surface, the bathroom was concealed under the staircase and the vestibule was separated from the living room by a piece of furniture with a glass wall.

© 1Px Dave Tremblay
© 1Px Dave Tremblay

The ground floor space extends to the terrace on the same level as the interior floor finish. The preeminence of white and the plain wood floors create a luminous and modern ambiance. The four bedrooms are located upstairs, as well as a boudoir that opens up to the corridor. This particular area, which can be closed with a folding and sliding wall, fulfills the family’s needs for privacy while creating space and bringing in natural light into the central corridor.

First Floor Plan
First Floor Plan

The house extension, sober and modest, is made of black burnt wood and white brick from the existing house. The 19 feet long bay window, which opens up to the garden, stands as the extravagant touch of the project. The La Salle Residence proves that it is entirely possible to obtain a contemporary residence with incredible spatial qualities on a tight budget, by keeping the focus on the priorities (the windows, for example) and the main goals.

© 1Px Dave Tremblay
© 1Px Dave Tremblay

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Residence La Salle / Hatem+D + Etienne Bernier Architecte" 19 Sep 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/898809/residence-la-salle-hatem-plus-d-plus-etienne-bernier-architecte/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.