1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. South Korea
  5. Daniel Valle Architects
  6. 2018
  7. Maebong Daycare Center / Daniel Valle Architects

Maebong Daycare Center / Daniel Valle Architects

  • 22:00 - 26 July, 2018
  • Curated by María Francisca González
Maebong Daycare Center / Daniel Valle Architects
Maebong Daycare Center  / Daniel Valle Architects, © Namsun Lee
© Namsun Lee

© Namsun Lee © Namsun Lee © Namsun Lee © Namsun Lee + 24

  • Architects

  • Location

    Seongdong-gu, Seoul, South Korea
  • Category

  • Team

    Daniel Valle, Irene R Vara, Sunmin Lee, Yejun Pee, Sojeong Noh, Javier Chan Porras, Iago Blanco
  • Local Architect

    Zign partnership
  • Area

    800.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© Namsun Lee
© Namsun Lee

Text description provided by the architects. Children have a different scale perception than adults. At a young age, everything looks larger in size than when we see it as adults. The project focuses on the idea of scaling down the perception of the building so that the future young users can relate more to it. In order to achieve this goal the massing of the building is divided into five smaller volumes. Each of them has a distinctive color, geometry and finishing material to emphasize the smaller ones among the overall mass. 

© Namsun Lee
© Namsun Lee

Windows also contribute to the overall idea of scale perception. They are designed in various sizes and heights so that all users –children from one to five years and adults- can have direct views to the exterior. No matter what the height of the user will be, there will be always a window that adjusts to it. 

Concept
Concept
© Namsun Lee
© Namsun Lee

The building is located in the junction between two roads. The main entrance of the building opens towards the wider road consequently the entrance is designed so that children cannot have a direct exit to the road but rather through a transition space. This space serves as a safety area but also as a playground and as a buffer zone between classes and the traffic’s noise coming from the main road. For safety reasons, the parking area is located on the opposite side from the main entrance with access for vehicles from the secondary road.

© Namsun Lee
© Namsun Lee

The building is organized around a central stair painted in blue color with a large skylight on the roof that allows natural light access to the heart of the building. Classrooms open towards this space.

© Namsun Lee
© Namsun Lee
© Namsun Lee
© Namsun Lee

Classrooms are orientated to south and east while the serving programs such as kitchen, storages, elevator, and bathrooms are orientated towards the north. A greenhouse is located on the third floor that not only acts as part of the educational program but also as a heating system during the cold days of the winter. The warm air accumulated during the day is released later in the evening to the inner spaces contributing to the overall air treatment of the building.

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Maebong Daycare Center / Daniel Valle Architects" 26 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/898776/maebong-daycare-center-daniel-valle-architects/> ISSN 0719-8884
© Namsun Lee

首尔梅峰日托中心 / Daniel Valle Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.