the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Opera House
  4. China
  5. China Architecture Design Group Land-based Rationalism D.R.C
  6. 2017
  7. Kunshan Grand Theater / China Architecture Design Group Land-based Rationalism D.R.C

Kunshan Grand Theater / China Architecture Design Group Land-based Rationalism D.R.C

  • 22:00 - 19 July, 2018
  • Translated by 韩爽
Kunshan Grand Theater / China Architecture Design Group Land-based Rationalism D.R.C
Kunshan Grand Theater / China Architecture Design Group Land-based Rationalism D.R.C, © Jianghe Zeng
© Jianghe Zeng

© Aurelien Chen © Aurelien Chen © Jianghe Zeng © Aurelien Chen + 36

© Guangyuan Zhang
© Guangyuan Zhang

Text description provided by the architects. The new Kunshan Grand Theater is situated in the civic square in central Kunshan, a site bordering Qianjin Middle Road on the north and Zhujiang North Road on the east. As a reconstruction project of the former Kunshan Theater, it has become an integral part of a cultural complex, together with a library on the west, a swimming center on the south and a sports park on the southwest.

© Jianghe Zeng
© Jianghe Zeng

The planning feature of surrounding blocks has been adopted in the space design. The building was endowed with the concept and image of a block through the consolidation of its boundary. Curves, as a prominent feature of the building, have not only set the theme for the interior space, but also defined the feature of the building’s layered exterior platforms, which are connected by specially-designed staircases, making the platform spaces both sequential and integral. As a result, an open and welcome posture has been formed, naturally merging the building into the big picture of the landscape. 

© Jianghe Zeng
© Jianghe Zeng
Site Plan
Site Plan
© Jianghe Zeng
© Jianghe Zeng

The original context of the site has been preserved through the oblique axis of the building entrance, dividing the building into two parts: the east side and the west side, sharing a grand curved roof with a sense of flow, under which an open space has been formed at the corner of the road. On the roof, perforated plates, mirror honeycomb plates and corrugated honeycomb plates, all of which are made of stainless steel, have been aligned with skylights. The mirror ceiling overhead, and the square paving underneath have form a delightful contrast, reflecting the static ground and dynamic passengers in the day while presenting the changes of light and shadow at night. 

© Jianghe Zeng
© Jianghe Zeng
© Guangyuan Zhang
© Guangyuan Zhang

9 concrete columns on the square, coated with mirror and frosted stainless steel, have created an ambience full of variety. Thus the square under the roof is bonded with the city square, forming a public space for gathering and recreation. Southward along the axis are a sunken courtyard and a central square designed in accordance with the building’s style, while waterfront platforms and wide steps are planned along the river landscape. This orderly and diversified sequence can guide visitors southward into the civic square.

© Jianghe Zeng
© Jianghe Zeng
Section
Section
© Aurelien Chen
© Aurelien Chen

The artistry of the building is fully represented through the combination of decoration and illumination. The ivory white aluminum single-plate curtain wall has given a full play to the building’s purity and plentiful layers. The exterior wall of the theater lounge is decorated with red aluminum tubes of various tint and size, resembling the iconic fluttering sleeves in Kunshan opera, and the wall of the movie theater has a finish of Malay paint coated with stainless steel net. The gradient color of the paint, changing from the exterior tint of red, to the interior tint of blue, has been facilitated with parametric design and has rendered a misty and textile-like effect with the help of specially designed lighting.

© Aurelien Chen
© Aurelien Chen
© Aurelien Chen
© Aurelien Chen

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
中国建筑设计研究院本土设计研究中心
Office
Cite: "Kunshan Grand Theater / China Architecture Design Group Land-based Rationalism D.R.C" [昆山大戏院 / 中国建筑设计研究院本土设计研究中心] 19 Jul 2018. ArchDaily. (Trans. 韩爽) Accessed . <https://www.archdaily.com/898511/kunshan-grand-theater-china-architecture-design-group-land-based-rationalism-drc/> ISSN 0719-8884
© Jianghe Zeng

昆山大戏院 / 中国建筑设计研究院本土设计研究中心