the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. South Korea
  5. mmArchitects
  6. 2017
  7. Kyeongryunjae / mmArchitects

Kyeongryunjae / mmArchitects

  • 20:00 - 16 July, 2018
Kyeongryunjae / mmArchitects
Kyeongryunjae / mmArchitects, © Changmook, Kim
© Changmook, Kim

© Changmook, Kim © Changmook, Kim © Changmook, Kim © Changmook, Kim + 43

  • Architects

  • Location

    Banga-ro 23beon-gil, Bundang-gu, Seongnam-si, Gyeonggi-do, South Korea
  • Lead Architect

    Juhyun, Chang
  • Area

    148.92 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Changmook, Kim
© Changmook, Kim

Text description provided by the architects. Located in downtown Sungnam-si the site is 50m long, 10m wide, and has a 5m retaining wall and 5-story apartments on the east side. It was a place where the retaining wall faced a dead end, there was no distinction between public and private transportation, and where dumping and illegal parking were popular. The client who ran the design company wanted to move his office here using the abandoned land. In terms of planning, relations with the neighbors were the focus of design. Due to the lack of a supplementary road, it caused problems in moving residents, and it was a disgusting place in the neighborhood due to garbage and parking under the retaining wall. So, with the demands of the client, there were concerns about how to turn into a good place.

Diagram
Diagram

This was a city center full of houses and small offices, surrounded by a fence and not a bit of permission. As a result, there was a growing conflict between the two sides. Therefore, the character of semi-public was placed as a layer. Space was needed to improve the existing appearance while utilizing the functions of the design company and to create a space where visitors can feel friendly by building while using the sidewalk. We gave part of the building to an alley and made it part of the building. It was not easy for the client to permit parts of the site on high land prices and narrow widths.

© Changmook, Kim
© Changmook, Kim

"When the outer walls become existing retaining walls, the inside of the retaining walls is filled with alleys. And I want the alley to be a community space of this building with the locals. The outer walls of exposed concrete have a homogeneous memory of existing retaining walls and materials, and the alley between the office space and the exposed outer walls creates an alley between the private and public spaces. The alley is not only a passage but also a design board for design firm. From now on, it will be filled with paintings from design companies and people will use the alley instead of walking in the streets."

© Changmook, Kim
© Changmook, Kim
Elevations 02
Elevations 02

The entrance to the basement is located at the lowest point of the earth. This is not only the entrance to the employee space but also the front of the company. The ground floor is the main entrance to the company, entering the side along the roads and alleys. The second floor, which was planned as a cafe, had the same level as the land on the side retaining wall, and was given the character of public space as a public space where neighboring residents could move to the bottom of the retaining wall.

© Changmook, Kim
© Changmook, Kim

In view of the view and lighting, the mass is torn similar to the height of the windows in the surrounding building and serves to separate the programs. The third and fourth floors are office spaces, and the rooftop has a client's space and a garden. Kyeongryunjae, named by the client, was a considerate man who had a clear philosophy of design and was as considerate of his neighbors as possible during construction.

© Changmook, Kim
© Changmook, Kim

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
mmArchitects
Office
Cite: "Kyeongryunjae / mmArchitects" 16 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/898036/kyeongryunjae-mmarchitects/> ISSN 0719-8884
© Changmook, Kim

Kyeongryunjae 大楼,在建筑中创建“微小城市” / mmArchitects