the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Spain
  5. FITA
  6. 2017
  7. Avinguda Catalunya 11 / FITA

Avinguda Catalunya 11 / FITA

  • 09:00 - 15 July, 2018
Avinguda Catalunya 11 / FITA
Avinguda Catalunya 11 / FITA, © Jordi Bernadó
© Jordi Bernadó

© Jordi Bernadó © Andrea González Maroto © Andrea González Maroto © Andrea González Maroto + 50

  • Architects

  • Location

    Avinguda de Catalunya, 11, 08172 Sant Cugat del Vallès, Barcelona, Spain
  • Architect in Charge

    Marc Puig Mengual
  • Design Team

    Matthew James Wilson, Andrea González Maroto
  • Area

    768.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Developer

    Mengual & Puig Coll, SL
  • Contractor

    Instalaciones y obras 49 S.L. / Valdomar Instalaciones S.L.
  • Architect of Record

    Belén Álvarez
  • Construction Management

    Alberto Álvarez
  • Engineering

    Manel Garriga, Enginyeria d’eficiència energètica
  • More Specs Less Specs
© Jordi Bernadó
© Jordi Bernadó

Text description provided by the architects. Avinguda Catalunya 11 is a residential project located in the historic district of Sant Cugat del Vallès, at the outskirts of Barcelona. The client’s idea was to turn the house where she grew up in a special building that could contribute to the image of the neighborhood. The building com­­­­prises ten apartment units and two commercial spaces. As the site is located within the landmarked area, the design choices were made contemplating the construction guidelines’ rigor.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The composition of the façade results from interpreting the proportions and rhythm of the history surrounding buildings, its main elements being the corner and the cornice.  The decision to emphasize thereof derives from studying the old buildings’ tectonic as well as the divorce between the structural elements’ function and their architectural expression, which took place in the 20th century when the modern construction system of slabs and columns came to suppress the use of bearing walls, therefore, eliminating the definition of the corner. 

© Andrea González Maroto
© Andrea González Maroto

The skin’s predominant quality, its brick language, was attained by drawing a system that set the guidelines for construction, particularly, for the corner’s detail. Starting from the building’s edge, three vertical zones of 50 cm each demarcated the points where the rows of brick projection that protrudes should end and merge with the rest of the façade. The desired organic rhythm is acquired by alternating each row with a projection ending at the first, second or third guide zone. The detail of the project’s masonry aims to create a fading effect that grants dynamism to the corner as well as plasticity to a material that is characterized by its rigidity. The building’s glass base grants lightness, which stands in stark contrast with the heaviness and greyness of the brick.

© Jordi Bernadó
© Jordi Bernadó

The building’s materiality comprehends the discrete simplicity of the brick, yet, respectfully suggests elegance and presence amongst the context of traditional local architecture. The handmade bricks amplify the subtle variations of color and texture throughout the changing light of the day as well as recognize the value of craftsmanship. The different brick dimensions, tones, and misaligned joints provide a homogenous, nonetheless, rich surface. The large format of windows permeates the natural light as their frames cast shadow on the façade intensifying the sense of depth. The envelope has a porous nature to help bring light and spaciousness to the interior.

© Andrea González Maroto
© Andrea González Maroto
Section 1
Section 1
© Andrea González Maroto
© Andrea González Maroto

The perforations were a strategy to comply with the limited percentage of allowed opening while adding to the interior experience. To create an interior/exterior relationship the balcony tiles propose a visual continuation onto the sidewalk through the use of the Panot’s Barcelona’s urban tile. The configuration of the interiors consists of open plans with high doors and sliding doors, a framework that permits a high level of flexibility. The clean line of design renders the user the possibility to inhabit and personalize the space.  The common spaces have more color such as the tiles in the lobby and the terrace’s furniture, which have more of a playful character.

© Jordi Bernadó
© Jordi Bernadó

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
FITA
Office
Cite: "Avinguda Catalunya 11 / FITA" 15 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/897954/avinguda-catalunya-11-fita/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.