1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Brazil
  5. Estúdio Paralelo
  6. 2018
  7. BF 81 / Estúdio Paralelo

BF 81 / Estúdio Paralelo

  • 14:00 - 20 August, 2018
  • Curated by Pedro Vada
BF 81 / Estúdio Paralelo
BF 81 / Estúdio Paralelo, © Ricardo Bassetti
© Ricardo Bassetti

© Ricardo Bassetti © Ricardo Bassetti © Ricardo Bassetti © Ricardo Bassetti + 28

  • Architects

  • Location

    Santa Cecilia, São Paulo, Brazil
  • Category

  • Architect in charge

    Fernando Paál
  • Collaborating architects

    Laura Peters, Julia Park
  • Area

    150.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

    • Responsible engineer

      Edison Fernandes da Silva
    • Construction company

      EFS engenharia e construções
    • Texts

      Fernando Paal, Fernanda Dobal
    • Wood Work

      Status Marcenaria
    • Metal Work

      Geraldo Azevedo
    • Concrete Benches

      Robson Ferreira
    • Lighting

      Companhia da Iluminação e Lumini
    • More Specs Less Specs
    © Ricardo Bassetti
    © Ricardo Bassetti

    Text description provided by the architects. This apartment is one of the many forgotten penthouses of 1950s São Paulo. The apartment absorbs both floor-plans of the two apartments per floor of this small building in Santa Cecília, each one with 60 square meters, and organizes the space in a fashion that is curious for the time in which it was constructed.  

    © Ricardo Bassetti
    © Ricardo Bassetti
    Section 01
    Section 01
    © Ricardo Bassetti
    © Ricardo Bassetti

    After being closed for 20 years, the owners bought not just the apartment, but the promise of a fight for the necessary renovations, which would be structural and require much patience and planning. All the building's water piping was in the walls (and there was no record of the piping, so it was necessary to track it down) and to meet the requirements of the owners, this piping needed to be updated and moved, so that the apartment's spaces could interact. 

    © Ricardo Bassetti
    © Ricardo Bassetti

    Besides this very important fluidity in the project, some of the original materials were kept, such as the granilite in the staircase and the old wooden floors, which were both restored. Other details were remade, such as the iron windows with electrostatic paint and the terracotta cementile flooring, which, in an abstract way, reflects the original forms found there.

    Diagram - Before
    Diagram - Before

    The carpentry and marble work guest star in diamond white, speckled grey granite, and in American oak. These are truly the original treasures of the apartment. A curious discovery of the demolition was that the external walls were doubled. They were left exposed and painted white. Through the process we discovered this was because it made it easier for the roof slabs to be concrete.

    © Ricardo Bassetti
    © Ricardo Bassetti

    The original pre-demolition beams were treated but their rustic aspect was maintained to show that they used to be walls and now belong to distinct spaces. The result is a clean space, with simple lines and clear organization; without spacial hierarchy, the light spreads to all corners, which serves to show the original characteristics of the building. 

    © Ricardo Bassetti
    © Ricardo Bassetti

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "BF 81 / Estúdio Paralelo" [BF 81 / Estúdio Paralelo] 20 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/897775/bf-81-estudio-paralelo/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.