the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Space
  4. United Kingdom
  5. Make Architects
  6. 2018
  7. Portsoken Pavilion / Make Architects

Portsoken Pavilion / Make Architects

  • 11:00 - 10 July, 2018
Portsoken Pavilion / Make Architects
Portsoken Pavilion / Make Architects, © Martina Ferrera – in house at Make Architects
© Martina Ferrera – in house at Make Architects

© Martina Ferrera – in house at Make Architects © Martina Ferrera – in house at Make Architects © Martina Ferrera – in house at Make Architects © Martina Ferrera – in house at Make Architects + 20

© Martina Ferrera – in house at Make Architects
© Martina Ferrera – in house at Make Architects

Text description provided by the architects. Portsoken Pavilion is the centrepiece structure in a new landscaped public square commissioned by the City of London Corporation that has replaced a former gyratory and subways. The small building is a part of a larger civic aim to provide space for events and leisure, improve wellbeing and provide natural surveillance.

Ground floor plan
Ground floor plan

The new ‘Aldgate Square’ is one of the largest new public spaces in London’s Square Mile and improves the connection for the two distinctive listed heritage buildings that sit either side of the square: the St Botolph without Aldgate church and Sir John Cass’s Foundation Primary School.

© Martina Ferrera – in house at Make Architects
© Martina Ferrera – in house at Make Architects

Make Architects was briefed to create a new pavilion to sit proudly in this new landscape. It was to have an aesthetic relationship with their RIBA Award-winning City of London Information Centre adjacent to St Paul’s Cathedral, which was also commissioned by the client.

© Martina Ferrera – in house at Make Architects
© Martina Ferrera – in house at Make Architects

This latest pavilion picks up on the asymmetrical angles of its predecessor, with an angular monocoque structure that folds down to meet the ground at just three points, with glazing in between. Corten cladding panels form a rigid structural skin, a faceted surface that reduces the overall profile of the pavilion and provides its character. The channels created by the layered cladding are also functional, allowing the rainwater to run down them into discreet drains located where the steel meets the Yorkstone paving.

© Martina Ferrera – in house at Make Architects
© Martina Ferrera – in house at Make Architects

The warm tones of the weathered steel chime with the brown brick of the Grade I-listed church and the red brick Grade II-listed primary school. Over time the steel will darken and provide an earthy, complementary counterpoint.

© Martina Ferrera – in house at Make Architects
© Martina Ferrera – in house at Make Architects

Designed parametrically, the pavilion’s form has been carefully designed with respect to key pedestrian approaches to the new square. As such, it has no rear, and its three glazed elevations provide clear views into and through the structure and deliver natural surveillance, as well as entrances into the pavilion on all sides.

© Martina Ferrera – in house at Make Architects
© Martina Ferrera – in house at Make Architects

Internally the bands of the cladding are mimicked on the soffit, with layered geometric white laminate timber panels, which have punched slots to aid the acoustics and, when up-lit at night, provide a glowing effect to the whole building. Two large asymmetrical rooflights sit over the central counter to draw light into the building. Outside, the roof overhangs the entrances to allow seating to spill out.

Section
Section

It is a single storey above-ground but has utilised part of the former subterranean tunnels to accommodate a basement level for plant, back-of-house facilities, kitchens and toilets. This has significantly reduced the quantity of land needed above ground and therefore delivered more public space for the gardens.

© Martina Ferrera – in house at Make Architects
© Martina Ferrera – in house at Make Architects

The constant temperature of the concrete tunnels also work to help regulate the temperature of the building: air is drawn through the tunnels and up into the café, heating it in the winter or cooling it in the summer. The large overhangs on the roof are also attuned to the orientation of the sun and provide solar shading to the interior at peak times of the day.

© Martina Ferrera – in house at Make Architects
© Martina Ferrera – in house at Make Architects

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Make Architects
Office
Cite: "Portsoken Pavilion / Make Architects" 10 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/897708/portsoken-pavilion-make-architects/> ISSN 0719-8884