the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hospitality Architecture
  4. Australia
  5. Jolson Architecture and Interiors
  6. 2017
  7. Pt. Leo Estate / Jolson Architecture and Interiors

Pt. Leo Estate / Jolson Architecture and Interiors

  • 17:00 - 6 July, 2018
Pt. Leo Estate / Jolson Architecture and Interiors
Pt. Leo Estate / Jolson Architecture and Interiors, © Lucas Allen
© Lucas Allen

© Lucas Allen © Lucas Allen © Anson Smart © Anson Smart + 29

  • Architects

  • Location

    3649 Frankston - Flinders Rd, Merricks VIC 3916, Australia
  • Lead Architects

    Stephen Jolson, Matthew Wright, Ben Nicholas, Richard Teed, Jason Knight, Chris Fisher and Rosemary McConville
  • Area

    3600.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Project Manager

    Nash Management
  • Structural Engineer

    Baigents
  • Services

    Lucid Consulting
  • Building Surveyor

    Gardner Group
  • Landscape

    Hassell (Melbourne)
  • More Specs Less Specs
© Lucas Allen
© Lucas Allen
© Anson Smart
© Anson Smart

Text description provided by the architects. Pt Leo Estate is a building that explores the possibilities of structural concrete design to create sculptural form that synthesizes landscape, art and architecture within an innovative gesture that celebrates its sense of place and program. The client’s vision was to share with the public their private collection of large-scale sculpture on a coastal site featuring an established vineyard and panoramic ocean views. Accompanying this was a desire for a hospitality experience that celebrated their wine production as well as local produce.

© Anson Smart
© Anson Smart

The client wanted a building that was engaging, evocative and that would establish a dialogue with the artistic community. It could comfortably sit on the international stage whilst still maintaining an Australian identity that celebrated its contextual environment. Purposefully located at its heart and perched on the highest elevation of the 135 hectare rural Merrick’s property, the public on arrival immediately engage with the vineyard and a truly Australian landscape.

© Lucas Allen
© Lucas Allen

The underlying principle is the synergy between landscape, art and architecture. The forecourt is a sculptural gesture and an artistic experience. Its curvaceous form is an abstract interpretation of wine pouring from a bottle and the organic cycle of the wine harvest. A bold landscaped gesture and the fluid walls pay homage to the curvature of Inge King’s iconic sculpture located at the centre of the forecourt.

As you transition through the forecourt the built form emerges from the ground, holding back the extended vineyard and concealing the building programme and views beyond. In time long tendrils of vine will cascade over to veil and anchor the building, reinforcing the designs response to site and context. The cracked granite forecourt surface, together with the asymmetrical placement of the single Bottle Tree is evocative of the Australian rugged, eroded and cracked landscape. The tree is a living sculptural object within the forecourt.

© Lucas Allen
© Lucas Allen
Detailed Plan
Detailed Plan
© Lucas Allen
© Lucas Allen

The building’s radial plan, derived from the forecourt, organises and separates the three briefed zones of the Entry Arbour, Cellar Door & Restaurants. This sweeping form articulates each area without the need for walls or partitions within a large open space and results in an internal experience where the total building mass never reveals itself. In so, adhering to the client’s desire that each function operate concurrently with equal emphasis.

© Lucas Allen
© Lucas Allen

From the inside and outside the simple lines of the building seem to fall away which diminishes the actual scale and perception of the built form and its relationship to the site. This effect also affords greater site lines to the vineyard, rural and costal views.
The sculpture park itself wraps around the built form, creating an intermediary in the view between the architecture, vineyard or ocean and showcasing over 50 sculptures from local and international artists.

© Lucas Allen
© Lucas Allen

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Jolson Architecture and Interiors
Office
Cite: "Pt. Leo Estate / Jolson Architecture and Interiors" 06 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/897555/pt-leo-estate-jolson-architecture-and-interiors/> ISSN 0719-8884
© Lucas Allen

里奥庄园 / Jolson Architecture and Interiors