the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community Center
  4. Australia
  5. Bark Design Architects
  6. 2018
  7. Curra Community Hall / Bark Design Architects

Curra Community Hall / Bark Design Architects

  • 17:00 - 5 July, 2018
Curra Community Hall / Bark Design Architects
Curra Community Hall   / Bark Design Architects, © Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

© Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones + 33

  • Architects

  • Location

    Curra, Gympie Region, Queensland, Australia
  • Project Design Team

    Lindy Atkin, Stephen Guthrie, Meg Ryan, Lily Parsons, Maia Close, Annie Ha, Jo-Anne Bourke, Alan Maizey
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Builder

    Ri-Con Contractors
  • Structural Engineers

    SCG Consulting Engineers
  • Contractor

    Ricon Contractors
  • Client

    Gympie Regional Council
  • More Specs Less Specs
© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Text description provided by the architects. Economical, flexible and rudimentary were the design aspirations for the Curra Community Hall, conceived as a simple and honest construction with robust, natural and cost effective materials, appropriate to its place in regional Queensland.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

Stakeholder workshops run by the architects streamlined the design aspirations of the 14 user groups who contributed to shaping an equitable community place for the 1,920 or so people who reside in Curra, a rural settlement just north of Gympie.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The legibility of the exposed timber frame structure celebrates the construction skills of the carpenters who made the building, as well as referencing the timber history of the region.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

The single skin construction, reminiscent of and referencing the ‘Queenslander’ and ‘Rural’ shed vernacular, is designed using passive principles of solar orientation, cross ventilation and natural air flow / cooling. 

Short Section
Short Section

As a ‘Lantern’, the hall made of light filled walls during the day, also glows at night as a beacon of community spirit.

© Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Curra Community Hall / Bark Design Architects" 05 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/897506/curra-community-hall-bark-architects/> ISSN 0719-8884
© Christopher Frederick Jones

Curra 社区中心 / Bark Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.