the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Exhibition Center
  4. China
  5. ATAH
  6. 2018
  7. Heli-stage / ATAH

Heli-stage / ATAH

  • 22:00 - 5 July, 2018
Heli-stage / ATAH
Heli-stage / ATAH, © Shiromio
© Shiromio

© Shiromio © Shiromio © Shiromio © Shiromio + 37

  • Architects

  • Location

    Shaoxing, Zhejiang, China
  • Lead Architects

    Guang Xu, Lilas Dandan Wang
  • Design Team

    Zhongxia Ji, Fan He, Dejun Zhang, Zhenqin Yang, Lingxiang Geng
  • Interior Design

    ATAH (Concept); Shanghai Kuanchuang (design and construction)
  • Area

    2400.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

  • Collaboration

    MADA s.p.a.m.
  • Client

    Office of CTC Development
  • Sign System Design

    ATAH (all phases)
  • LDI

    Tongchuang Engneering Design Co, Institute of Shanghai Architectural Design and Research Co., Ltd
  • Curtain Wall Consultant

    Baoye Group
  • Jewelry Design

    Tiantian Sun
  • More Specs Less Specs
© Shiromio
© Shiromio

Text description provided by the architects. The CTC (China Textile Center) is an art & commercial complex in the Shaoxing, and will officially open in the summer of 2018. The project involves a mix of commercial typologies, and will become the core of the Keqiao Science City in Shaoxing.

© Shiromio
© Shiromio

© Shiromio
© Shiromio

The Heli-stage of the CTC is the epicenter of the commercial complex and is correspondingly located at the main project entrance, which is the symbolic center of the entire project. Due to the background of the project, a unique structure with its own design language proposes to fuse the various commercial attractions with an artistic blast.

© Shiromio
© Shiromio

The design concept involves a spiral form, blurring the boundary between  floors, therefore connecting the exterior space with the interior, creating a continuous exhibition space.  In order to achieve such visual effect, a geometric web fuses onto a helical surface.  One will shuttle through both indoor and outdoor landscaping via the access staircase without being aware of the transition due to the blurring effect of the floors.  During an artistic presentation, performers seem to be walking towards the center of the stage via a slow spinning staircase.

© Shiromio
© Shiromio

Interior Lights. Image Courtesy of ATAH
Interior Lights. Image Courtesy of ATAH

Structurally, the design adopts a core-tube relationship: 

  1. The main structure is the steel core in the center, which houses a central air well, and an elevator. 
  2. The changing geometry of the staircase from the first to the third floor is directly tangential to the structural steel core, while horizontal steel members overhang to support the spandrel. 
  3. The space frame, in combination with a suspended cable at the periphery of its own surface creates a column-free space on the horizontal. 
  4. The leftover spaces within are used to contain building services and equipment. 

In summary, the structural design adopts the subversive nature of a Mobius Strip.

In order to further strengthen the concept of morphology, curved triangular Low-E double glazed units make up the outer curtain wall (3m by 2.3m by 1.6m in size), wrapping its cylindrical facade. The façade within the central void consists of a single modular unit. As the project is a transport-orientated design in close proximity to the High-speed Rail, it is easily accessible from other cities. The developer have plans to make the Heli-stage the display nucleus of the entire CTC.  As such, a projection wall exhibits features of the project, transforming the center into a shining beacon amongst darkness; and an ice fortress in winter.

© Shiromio
© Shiromio

The interior design adopts the concept of weaving, using abstract design elements such as the spinning wheel. Upon entry, visitors immersed into the architectural extravaganza of rotating, diffusing, and interweaving movement, which celebrates the space. This is accentuated by its interior design, taking cue from the textile production process, as well as the local textile culture in mind.  With appropriate planning of both building hardware and software, the project is envisioned to be more sustainable than other new constructs within its era.

Section Rendering
Section Rendering

Interestingly, as a diversified design studio, we jointly launched a limited edition pendant based on the project in collaboration with a jewelry designer. Popular among clients and fashionistas, the pedant reflects integration of design into life from another perspective.

© Shiromio
© Shiromio

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
ATAH
Office
Cite: "Heli-stage / ATAH" 05 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/897484/heli-stage-atah/> ISSN 0719-8884
© Shiromio

绍兴中纺城回转艺廊 / ATAH 介景建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.