All
Projects
Products
Events
Competitions

K2 House / FMD Architects

K2 House / FMD Architects

© Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts © Peter Bennetts + 23

Melbourne City, Australia
  • Architects Authors of this architecture project FMD Architects
  • Landscape Architects Authors of this architecture project text, Eckersley Garden Architecture , url,
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Academy Tiles, James Hardie Company, LOCKER GROUP, MODWOOD, Supertuft
© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Text description provided by the architects. K2 House is the second stage upper floor extension to a renovation completed by fmd architects in 2008. The original brief for a young bachelor, was revised to now meet the needs of a young family with pets. The clients wanted to maintain the initial design intent while adding further versatile spaces to a bustling home.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The original design intent, of angular forms deriving from the tight planning constraints, extends through the upper floor of stage 2. This cohesion of external and internal forms are further expressed through the light reflecting faceted internal elements being expressed on the dark exterior with triangular metal cladding and geometric forms wrapping around both the deck area and new build. The perforated metal elements providing both privacy, shelter and shade whilst creating a sense of depth and transparency to the extension.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Elevations
Elevations
First floor plan
First floor plan

The sites constraints draw lines through the building, creating reference points to inform the large triangular window and bar joinery in the new upper floor lounge. This idea continues through the bathroom, stair balustrade and joinery details creating dynamic and structural spaces through the house.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

As with the former renovation, retaining the existing building footprint was a key consideration, as outdoor spaces were already limited replanning within the envelope to achieve the required spatial and environmental considerations were major drivers behind the design approach. Hence the dwelling went vertical with a first floor extension including a new living space, deck area and bedroom with walk in robe. In order to fit within council setbacks and adhering to street sight lines, the extension is concealed from view from the street, internal areas worked into the existing roof line, maximising all available space.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

The projects growth and versatility is testament to the enduring merits of quality design, by utilising the existing house envelope along with strategic skylights and angled ceiling lines - the extension enables the dwelling and family a new life whilst maximising the footprint of a small property.

© Peter Bennetts
© Peter Bennetts

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "K2 House / FMD Architects" 02 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/897313/k2-house-fmd-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.