the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Israel
  5. Daniel Arev Architecture
  6. 2017
  7. Neve Monoson House 3 / Daniel Arev Architecture

Neve Monoson House 3 / Daniel Arev Architecture

  • 02:00 - 5 August, 2018
Neve Monoson House 3 / Daniel Arev Architecture
Neve Monoson House 3 / Daniel Arev Architecture, © Daniel Arev
© Daniel Arev
  • Construction engineer

    Akiva Auzon
  • Contractor

    Sade Mari
  • Landscape design

    Eti schwartzman
  • Steel work

    Itay Shamban, A different angle
  • Carpentry

    Ami Shemesh, Maof Design
  • Aluminium and glass

Text description provided by the architects. About three years ago the clients, a family of five, made contact with me. They told me that they were aware of the fact, that the plot they had just bought, belonged to my late grandparents, and that i am an architect. After viewing a few of my works, they have decided to ask for a meeting. In my office, after they have told me about themselves, their children and their wants and wishes from their new home, I shared with them my pleasant memories of my childhood there. I told them that, contrary to other plots, this one is very special to me.

© Daniel Arev
© Daniel Arev
Ground floor plan
Ground floor plan
© Daniel Arev
© Daniel Arev

This 1000 sqm. plot was originally for one house only (my grandparents home) and was then divided into two. At the back of the old house, a second one was built. The plot in question is 450 sqm. and situated near the street. After further visiting the place, and a thorough study of the site’s survey map, i came to the conclusion that the best way to position the house will be towards the street in the east and to a walkway in the north. This way i could leave big openings and not lose the privacy of the house. The shape i used was the letter “L”, the inner lines facing north and east looking upon the terrace and the main garden. The outer lines of the “L” will face the entryway to the south, using a non transparent concrete wall to keep it private, and to the west, where a big glass window is overlooking the backyard and  is screened by citrus trees.

© Daniel Arev
© Daniel Arev

The ground floor was planned as an open space, while only the home office, situated in the corner next to the main entrance, is a closed-in area. The first floor has four bedrooms. The master bedroom is located in the front wing and the childrens’ rooms are in the back to create separation.

© Daniel Arev
© Daniel Arev

For the ground floor I chose to use big and wide glass openings towards the front and the back garden and an exposed concrete wall looking over the parking and the entryway. In order to achieve a light look of the house, 6 “H” columns where positioned on the floor, detached from the outer contour. To further enhance the floating effect of the first floor, glass windows are separating the ground floor from the first one. From inside the house there is an unobstructed, open view to the garden and to the skies above the concrete walls. White plaster was chosen to cover the first floors’ facades in order to keep it light. The windows of the first floor where designed as a continuous strip surrounding the floor allowing a panoramic view of the tree tops. Where there are no windows, a metallic clad, in the same color of the windows, is used in order to keep the continuity.

The garden, in contrast to the straight lined house, was planned in a rustic form. The entryway is made of “pixelated” concrete squares with green ivy in between, and fern along the concrete walls. In spite of the large windows, a feeling of warmth and intimacy is kept within. Looking from the street the house looks elegant and simple in a way that enhances its architectural ideas without imposing itself on neighbourhood, not forgetting the famous words: “Less is more”.  

© Daniel Arev
© Daniel Arev

View the complete gallery

About this office
Daniel Arev Architecture
Office
Cite: "Neve Monoson House 3 / Daniel Arev Architecture" 05 Aug 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/897177/neve-monoson-house-3-daniel-arev-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.