the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Dental Clinic
  4. Japan
  5. 1-1 Architects
  6. 2018
  7. Clinic NK / 1-1 Architects

Clinic NK / 1-1 Architects

  • 18:00 - 1 July, 2018
Clinic NK / 1-1 Architects
Clinic NK / 1-1 Architects, Courtesy of 1-1 Architects
Courtesy of 1-1 Architects

Courtesy of 1-1 Architects Courtesy of 1-1 Architects Courtesy of 1-1 Architects Courtesy of 1-1 Architects + 19

  • Architects

  • Location

    Aisai, Aichi Prefecture, Japan
  • Area

    808.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Structural Engineer

    Tatsumi Terado Structural Studio
  • Contractor

    MARUCHO HOME Co., Ltd.
  • Garden Design

    ENZO. co.,ltd.
  • More Specs Less Specs
Courtesy of 1-1 Architects
Courtesy of 1-1 Architects

Text description provided by the architects. The site is a long shape facing the 4-lane highway on the north side and 4 meters wide on the south side, giving void to the townscape along these roads. The plan described here is building a dental clinic specializing in aesthetic dentistry and pediatric dentistry here.

Courtesy of 1-1 Architects
Courtesy of 1-1 Architects
Plans
Plans
Courtesy of 1-1 Architects
Courtesy of 1-1 Architects

Considering the empiric position of the patient, we feel that a dental clinic should be able to contain various parts according to the different activities. For example, reception → waiting → tooth brushing corner → treatment room → X-ray → treatment room → waiting → payment. In order to translate the act of movement into the structure of architecture itself, we considered each room of the clinic as the destinations and transposed "→" into an aisle connecting them together.

Courtesy of 1-1 Architects
Courtesy of 1-1 Architects

Specifically, in order to conform to the directionality of the site, a long aisle is set at the center of the building, and necessary rooms that become destinations are arranged on both sides of the building. In the aisle, processing was done on the ceiling surface by whitening the surface deceives the human perception of the real size of the room and ends as a door that allows us to feel the extensibility of the space.

Courtesy of 1-1 Architects
Courtesy of 1-1 Architects

As a result, the whole planned as a sensory outside space where the state of light changes throughout the day. The sensory outside which changes according to the natural light installed in the center of the building has a connection with each room, thereby preventing excessive consideration of privacy from which leads to a sense of limitation. The volume and setting of each room changes according to their destination. For both patients and staff, between rooms involve a change in perception as plants, the intensity of light and architecture vary from room to room, and it waits. As buildings and external environments change, users will accumulate several different spatial experiences.

Courtesy of 1-1 Architects
Courtesy of 1-1 Architects

We designed an arch-shaped "boundary" between the aisle and the rooms. This shape, which is not symmetrical in the vertical direction, makes those who are in the aisle aware of the openings and accessibility of the rooms. Furthermore, the repeated arched shape homogeneity encourages the passage to be organized in the Gestalt principle. A metal coating covers the surface of the arch as a foreign object whose expression changes radically with the light. The passage of this “boundary” releases us from the aisle and reaches to the destination.

Courtesy of 1-1 Architects
Courtesy of 1-1 Architects

From the outside, the part of the passage protrudes not only vertically but also horizontally, and guarantees the directional understanding of the site in relation to the city. The neighborhood does not feel any pressure or protrusion of the aisle thanks to the rooms that are attached to it. By positioning windows and plants differently between the inside and the outside, a feeling of privacy is guaranteed, while always giving a sense of openness of the outside.

Sections
Sections

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
1-1 Architects
Office
Cite: "Clinic NK / 1-1 Architects" 01 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/897175/clinin-nk-1-1-architects/> ISSN 0719-8884
Courtesy of 1-1 Architects

牙科诊所 Clinic NK,按治疗顺序打造理性空间 / 1-1 Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.