the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Philippines
  5. ONG&ONG
  6. 2018
  7. Cuenca House / ONG&ONG

Cuenca House / ONG&ONG

  • 02:00 - 30 June, 2018
Cuenca House / ONG&ONG
Cuenca House / ONG&ONG, Courtesy of ONG&ONG
Courtesy of ONG&ONG

Courtesy of ONG&ONG Courtesy of ONG&ONG Courtesy of ONG&ONG Courtesy of ONG&ONG + 16

  • Architects

  • Location

  • Director In Charge

    Michael Cu Fua
  • Project Team

    Michael Cu Fua, Eric Ong
  • Area

    600.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Builder

    Boy Zara Builders
  • Interior Carpentry Contractor

    Kuchen Design Option Corp.
  • Bathroom Suppliers

    KUYSEN ENTERPRISES INC.
  • Client

    Miguel Ramos
  • More Specs Less Specs
Courtesy of ONG&ONG
Courtesy of ONG&ONG

Text description provided by the architects. Sitting within one of the most prestigious residential areas in Metro Manila, Cuenca House is perched on a 535 sqm site in Ayala Alabang Village. The land, once belonging to a classic ‘White House’ commonly found in the area, was split from an original plot spanning 1600 sqm which the former owner divided into three. The new home occupies the middle plot, where the client envisioned a 2-story bungalow complete with a basement and swimming pool.

Courtesy of ONG&ONG
Courtesy of ONG&ONG

Situated slightly off a round-about, the new house is raised about 1.5m above street level. The basement area, or lower first floor in local parlance, was conceptualized to be an entertainment area. This section also houses a study room, which the client requested in order to use as a home office. The upper 1st floor contains the dining room and main living room. Intended as a space for the lady of the house to host and entertain guests, it boasts enchanting views of the swimming pool and outdoor pavilion.

Lower First Floor Plan
Lower First Floor Plan

Private spaces within Cuenca House have been placed on the 2nd floor, which includes the master bedroom, along with 3 additional bedrooms all designed with ensuite bathrooms. There is also an additional guest bedroom placed within the upper 1st floor, designed to provide an easy option to accommodate relatives and close friends of the family. To fully capitalize on the new property’s wonderful location, architects positioned Cuenca House in a manner that would seclude it from neighboring homes.

Courtesy of ONG&ONG
Courtesy of ONG&ONG

The client desired a house that would be distinctive from the Spanish-styled villas typical to the neighborhood, leading architects to create a new residence that was inspired by an Asian lantern concept. Imagined as a beacon or a lighthouse within the neighborhood, the new home features a top floor structure that acts as a lamp frame, where seamless wall-to-wall glass works to create shade - making the house a true guiding light within its locale. 

Courtesy of ONG&ONG
Courtesy of ONG&ONG

View the complete gallery

About this office
Cite: "Cuenca House / ONG&ONG" 30 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/897111/cuenca-house-ong-and-ong/> ISSN 0719-8884
Courtesy of ONG&ONG

昆卡别墅 / ONG&ONG

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.