We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Rifa House Gen.‘11 / María Inés García + Maximiliano García

Rifa House Gen.‘11 / María Inés García + Maximiliano García

© Elías Martínez Ojeda© Marcos Guiponi© Marcos Guiponi© Elías Martínez Ojeda+ 30

Montevideo, Uruguay
  • Architects: María Inés García, Maximiliano García
  • Area Area of this architecture project Area:  2066 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Marcos Guiponi, Elías Martínez Ojeda
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Hansgrohe, Deca, Hierromat, Monolíticos Martinovic, Tecnojet
  • Consulting Architects:FGM Arquitectos
  • Construction:Grupo F, Guillermo Rubio
  • Structural Calculation:Magnone-Pollio Ingenieros civiles
  • Health Consultant:Richero & Asociados
  • Electrical Consultant:Felipe Burgueño
  • Jury:Ruben Otero, Pablo Frontini, Bernardo Martín
  • Author Architects:María Inés García, Maximiliano García
  • City:Montevideo
  • Country:Uruguay
More SpecsLess Specs
© Marcos Guiponi
© Marcos Guiponi
© Marcos Guiponi
© Marcos Guiponi
Ground Floor
Ground Floor
© Marcos Guiponi
© Marcos Guiponi

Text description provided by the architects. The neighborhood is characterized by the presence of constructions that consolidate the morphology in the frontal limits of the properties. At the same time, the bases of the contest contemplated two possibilities that come of from the regulations: the first was to use the setback area as it is and the second was to build in the whole area with agreement (not to exceed the heights of the adjacent constructions). Based on these two alternatives, the first project decision is to conserve the predominant morphology so the second option is chosen.

© Elías Martínez Ojeda
© Elías Martínez Ojeda
Section BB
Section BB
© Elías Martínez Ojeda
© Elías Martínez Ojeda

The implantation responds in the first instance to these guidelines. At the same time, the housing program is divided into two volumes whose activities could be distinguished as social and intimate respectively. These volumes are stacked one on top of the other to release the ground and create expansions to the outside that counteract the limited projections to the sidewalk. The social area is the one that touch the ground and also is separated from the edge of the property to avoid the restrictions that the ochava (chamfer limit) could impose to the interior space organization. Additionally, the corten steel shell appears to generate the boundary with the public space along the entire perimeter. The disposition of the ground floor allows to concentrate the service areas below the other volume encouraging to conceive the rest of the property as a single exterior space that is crossed by the living-dining area. A good orientation of the intimate area volume is considered a priority, therefore the bedrooms are projected to the northeast to get a favorable sunlight. The outer areas roofed below this volume are used for the for the main access, the garage and the secondary access.

© Marcos Guiponi
© Marcos Guiponi

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Rifa House Gen.‘11 / María Inés García + Maximiliano García" [Vivienda de Arquitectura Rifa Gen. ‘11 / María Inés García + Maximiliano García] 04 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/897041/rifa-house-ge11-maria-ines-garcia-plus-maximiliano-garcia> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.