the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. Morocco
  5. BC architects
  6. 2017
  7. Bio-climatic Preschool / BC architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Bio-climatic Preschool / BC architects

  • 09:00 - 1 July, 2018
Bio-climatic Preschool / BC architects
Bio-climatic Preschool / BC architects, Courtesy of BC architects
Courtesy of BC architects

Courtesy of BC architects Courtesy of BC architects Courtesy of BC architects Courtesy of BC architects + 58

  • Earth Consultant

    BC studies
  • Cooperation

    Isabelle Verhoeven, Bregt Hoppenbrouwers, Tommaso Bisogno, Christopher Weijchert
  • Client

    The community of Ouled Merzoug and the Goodplanet Foundation
  • Budget

    35.000 € (VAT excl.)
  • More Specs Less Specs
Courtesy of BC architects
Courtesy of BC architects

Text description provided by the architects. In need of educational infrastructure, Goodplanet foundation aims to install a preschool with bioclimatic functioning, as an extension to the existing school building. The building is inspired by a new vernacular from local typologies, materials, and techniques, with a contemporary look, performant bio-climatic functioning and earthquake-proof design. 

Courtesy of BC architects
Courtesy of BC architects
Plan
Plan
Courtesy of BC architects
Courtesy of BC architects

The preschool of Ouled Merzoug has foundations of locally sourced natural stone, with adobe walls, a wood-and-earth flat roof. The exterior finishing is done with a "timeless" render, a mix of 2 earths, straw and sand, while the interior finishing is made of polished "nouss-nouss", a "half-half" of earth and gypsum to create a breathable interior plaster which diffuses indirect sunlight.

Courtesy of BC architects
Courtesy of BC architects
Sections
Sections
Courtesy of BC architects
Courtesy of BC architects

The southeast and northwest façades which have harsh low-sun impacts are protected by tree or courtyard shadows, while the south façade has a cavity wall for insulation and a big thermal mass, making the building cool during the day, but warmer through the night until the morning. 

Courtesy of BC architects
Courtesy of BC architects

The classroom links to two courtyards, one on each side. Both courtyards can be read as the playground for the smaller ones (3-6 years) but can be used as an external classroom for storytelling and other activities. These courtyards are elevated due to the topography of the site and link to a bigger front garden giving access to the rest of the school.

Courtesy of BC architects
Courtesy of BC architects

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bio-climatic Preschool / BC architects" 01 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896832/bio-climatic-preschool-bc-architects/> ISSN 0719-8884
Courtesy of BC architects

微气候学幼儿园 / BC architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.