the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Czech Republic
  5. holiš+šochová architekti
  6. 2017
  7. Family House with Studio / holiš+šochová architekti

Family House with Studio / holiš+šochová architekti

  • 05:00 - 23 June, 2018
Family House with Studio / holiš+šochová architekti
Family House with Studio / holiš+šochová architekti, © Tomáš Rasl
© Tomáš Rasl

© Tomáš Rasl © Tomáš Rasl © Tomáš Rasl © Tomáš Rasl + 27

© Tomáš Rasl
© Tomáš Rasl

Text description provided by the architects. It has always been our dream to build our own house on a vacant plot of land in a town or city. After three years searching hopelessly for vacant plots in and around Benešov we came across a ‘for sale’ sign behind the window of a terraced house just five minutes from the main square and in one of the few neighbourhoods of Benešov that was left largely unscathed by the urbanistic ravages of the communist era. A small house for demolition, a stone cellar with a brick vault and a small garden which, together with the neighbouring gardens, gave the illusion of a large orchard. What more could we have wished for?

© Tomáš Rasl
© Tomáš Rasl

The original architectural concept was born the first time we visited the plot and did not change significantly after that. The studio/guest room, house facilities and garage are on the ground floor.  The main living area sits on top of this and includes a living room with a high ceiling, an open plan kitchen and a dining room which is directly connected to the garden.  The top of the house contains a private floor with two bedrooms and a bathroom.

© Tomáš Rasl
© Tomáš Rasl

The existing street frontage has only one thing in common, each house is different. We therefore decided to break the facade to allow for distance from the street at the living area level and an entry courtyard which provides the house with a private entrance; with a metal gate separating the tranquil courtyard from the street.  The height of the individual volumes line up with the neighbouring houses and create a harmonious order in contrast with the broken front.

Section 06
Section 06

The house walls were constructed using Durisol building blocks and the ceilings were cast in-situ with reinforced concrete.  We wanted to salvage the bricks from the demolished house so we could use them to construct the gable non-insulated walls, using this exposed brickwork to create textural infinity and imperfection. In the end however we only had enough bricks to construct the ground floor gable walls and so the upper floors were finished with new bricks. 

© Tomáš Rasl
© Tomáš Rasl

The gas boiler is conveniently positioned in the first floor utility room which is separated from the kitchen by built-in joinery, the use of this location shortens the hot water pipework.  The utility room also contains the larder, washing machine and tumble dryer which saves valuable floor space. 

© Tomáš Rasl
© Tomáš Rasl

All the internal floor finishes are either terrazzo or cotton carpet and the walls are either plaster or exposed brickwork. Larch wood was used for all the carpentry and joinery.  The windows on the ground are aluminium and timber was used for the living quarters.  The external walls are rendered with stucco, the ground floor concrete blocks are painted black and bricks are left exposed, the entry metal gate is also painted black. There are concrete and granite steps to the garden and both courtyards are paved with combination of granite offcuts and worked solid granite blocks.

Section 05
Section 05

An inseparable part of the design is the outside space.  There are pleasant views from the studio into the entry courtyard and shade is provided from the southern sun by a thorny locust tree.  A blue hydrangea was planted in the back courtyard. The garden itself is divided by box hedging into three consecutive sections. The first section is filled with decorative planting; lavenders, cherry prunus, perennials and kitchen herbs. The central relaxation section contains a fire-pit and an Amelanchier shrub. The final section is utilitarian with strawberry, raspberry and gooseberry plants and apple and cherry fruit trees.

© Tomáš Rasl
© Tomáš Rasl

View the complete gallery

About this office
holiš+šochová architekti
Office
Cite: "Family House with Studio / holiš+šochová architekti" 23 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896729/family-house-with-studio-holis-plus-sochova-architekti/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.