All
Projects
Products
Events
Competitions

Bahnhofstrasse Aarau Building Refurbishment / Gautschi Lenzin Schenker Architects

Bahnhofstrasse Aarau Building Refurbishment / Gautschi Lenzin Schenker Architects

Courtesy of Gautschi Lenzin Schenker Architects Courtesy of Gautschi Lenzin Schenker Architects Courtesy of Gautschi Lenzin Schenker Architects Courtesy of Gautschi Lenzin Schenker Architects + 23

Apartments  · 
Aarau, Switzerland
More Specs Less Specs
    Courtesy of Gautschi Lenzin Schenker Architects
    Courtesy of Gautschi Lenzin Schenker Architects

    Text description provided by the architects. The existing apartment and commercial building dating from 1900 was part of a protected building ensemble situated in the city center. The task was to converse this building. During an extensive analysis of said building’s structure, planners determined that the historical structure was in a poor state.

    Courtesy of Gautschi Lenzin Schenker Architects
    Courtesy of Gautschi Lenzin Schenker Architects

    The committee for urban design and the committee of preservation of historical buildings in the county agreed that a new building is the appropriate solution.

    The design was based on the idea that the new building should continue to be part of the existing ensemble, which was a set of three attached houses.

    Courtesy of Gautschi Lenzin Schenker Architects
    Courtesy of Gautschi Lenzin Schenker Architects

    The characteristics of the ensemble is the horizontal arrangement, the sectioning into three parts; base, middle and roof section and the mural openings in the façade with standing window formats. The typologies were included and interpreted in a contemporary fashion. The structuring of the building happens through outward shifted offsets.

    Courtesy of Gautschi Lenzin Schenker Architects
    Courtesy of Gautschi Lenzin Schenker Architects

    The façade made of insulation concrete, a material of one substance only, offers a constructive analogy toward the existing buildings. Untreated timber windows and slender pull out blinds complement this reserved, high quality and noble appearance.

    Courtesy of Gautschi Lenzin Schenker Architects
    Courtesy of Gautschi Lenzin Schenker Architects

    The lower ground which receives light via skylights, and the ground floor will be used for gastronomy. The upper floors can easily be sectioned and will therefore be used for commercial purposes. The top floors contain two apartments.

    Courtesy of Gautschi Lenzin Schenker Architects
    Courtesy of Gautschi Lenzin Schenker Architects

    Project gallery

    See all Show less

    Project location

    Address: Bahnhofstrasse, 5000 Aarau, Switzerland

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Bahnhofstrasse Aarau Building Refurbishment / Gautschi Lenzin Schenker Architects" 22 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896526/bahnhofstrasse-aarau-building-refurbishment-gautschi-lenzin-schenker-architects/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.