Långbrodalskolan / NIRAS Arkitekter

Långbrodalskolan / NIRAS Arkitekter

Långbrodalskolan / NIRAS Arkitekter - WindowsLångbrodalskolan / NIRAS Arkitekter - Windows, BeamLångbrodalskolan / NIRAS Arkitekter - Windows, FacadeLångbrodalskolan / NIRAS Arkitekter - Door, Windows, Facade+ 35

  • Architects: NIRAS Arkitekter
  • Area Area of this architecture project Area :  4430
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2017
  • Photographs
    Photographs :Anders Fredriksen
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Gustafs, RHEINZINK, Graphic Concrete, SSAB, Tibnor, Ölänsk
Långbrodalskolan / NIRAS Arkitekter - Windows, Facade
© Anders Fredriksen

Text description provided by the architects. Långbrodalskolan is a beautiful building from the 20s in the romanticism style typical of the time. A hundred years later, the population increase demanded an expansion. NIRAS Arkitekter was tasked with creating a second school building next to the original one.

Långbrodalskolan / NIRAS Arkitekter - Windows
© Anders Fredriksen

“It was important to us that the building wouldn’t feel like a cold metal box. The titanium-zinc plating we used on the roof and facades is warm and simple, yet also feels exclusive,” says one of the lead architects. “We could have chosen regular steel plates but it wouldn’t’ have the same longevity. Titanium-zinc comes with a 50-year guarantee and is partially self-repairing.”

Långbrodalskolan / NIRAS Arkitekter - Windows, Facade
© Anders Fredriksen

The metal panels are like a skin that sweeps around the building, uninterrupted from the ground to the roof’s ridge. The 45-degree gables are forms borrowed from the original building. Because of limitation on the allowed height of the building, it was chosen to place all technical equipment in the attics.

Långbrodalskolan / NIRAS Arkitekter - Windows, Facade
© Anders Fredriksen
Section 02
Långbrodalskolan / NIRAS Arkitekter - Windows
© Anders Fredriksen

To end up with a building that is both beautiful and sustainable it’s important to have a client that understands the long-term management of a building. Our client dared to choose something that is initially more expensive but will last longer and save money over time.

Långbrodalskolan / NIRAS Arkitekter - Door, Windows, Facade
© Anders Fredriksen

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Sländvägen 1, 125 58 Älvsjö, Sweden

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Långbrodalskolan / NIRAS Arkitekter" 21 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896382/langbrodalskolan-niras-arkitekter> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.