All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. United States
  5. Blanchard Fuentes
  6. 2018
  7. Gabi James LA / Blanchard Fuentes

Gabi James LA / Blanchard Fuentes

  • 15:00 - 19 June, 2018
  • Curated by Fernanda Castro
Gabi James LA / Blanchard Fuentes
Gabi James LA / Blanchard Fuentes, © Deborah Fuentes & Frank Lee
© Deborah Fuentes & Frank Lee

© Deborah Fuentes & Frank Lee © Deborah Fuentes & Frank Lee © Deborah Fuentes & Frank Lee © Deborah Fuentes & Frank Lee + 12

  • Architects

  • Location

    Los Angeles, CA, United States
  • Category

  • Design Team

    Blanchard Fuentes: Erik Blanchard Assoc. AIA, Deborah Fuentes, Ana Henton, Crystal Huang.
  • Interior

    Ana Henton
  • Engineering

    Pacific Coast Struc. Engineering
  • Area

    3500.0 ft2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© Deborah Fuentes & Frank Lee
© Deborah Fuentes & Frank Lee

Text description provided by the architects. Signaled by Rivera Village’s multi-year, development plan, the dining establishment formally known as Zazou was to be rebranded and re-thought in anticipation of the upscale food trends fast approaching the area.

© Deborah Fuentes & Frank Lee
© Deborah Fuentes & Frank Lee

The existing store front, a classically derived 2 storied arcade would be stripped down to framing and retro-fit for expansive openings at the ground floor with a suspended ‘timber’ curtain enclosing the upper. 

Axonometry
Axonometry

A prefabricated carrying system of bolt-able steel struts and CNC milled aluminum girders was designed to suspend the new surface out from the existing building line. Tension-able steel tie-rods, connecting these systems would handle all associated vertical and lateral loading produced by the new design.

© Deborah Fuentes & Frank Lee
© Deborah Fuentes & Frank Lee

Responding to the cities call for walk street vibrancy on all new design proposals, we believed the new facade should play primarily the role of communicator at the street interface while offering a more private venue above. We worked on the frequency of the member to achieve this, spacing each cedar stave 1/2 distance apart from one another. Increased surfaces meant more reflectivity and shadow from southerly sun exposure while the spacing allowed for improved ventilation into the space.

Floor plan
Floor plan

The interior of the ground floor was crafted in collaboration with designer Ana Henton. Bronzed steel and white oak were selected as the primary architectural finishes for durability and a time-honored aesthetic. A large, multi-unit pocket door divides the main dining floor from the outdoor patio, while a seamless glass entrance is set back from the existing wall line.

This is the new face of Gabi James Restaurant.

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Gabi James LA / Blanchard Fuentes" 19 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896379/gabi-james-la-blanchard-fuentes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.