the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Invisible Studio
  6. Trailer / Invisible Studio

Trailer / Invisible Studio

  • 03:00 - 14 June, 2018
Trailer / Invisible Studio
Trailer / Invisible Studio, © Piers Taylor
© Piers Taylor

© Piers Taylor © Piers Taylor © Piers Taylor © Piers Taylor + 31

© Piers Taylor
© Piers Taylor

Text description provided by the architects. A self built prototype relocatable £20K house, constructed from materials sourced from construction waste and locally grown unseasoned timber. This building is designed to be able to be legally transported on a public highway and used as permanent or temporary accommodation.  It has a removable wheeled ‘bogey’ that slides out from under the steel chassis when not being moved. The trailer was driven to site, the bogey removed, and then the bogey used to transport all of the timber frames (which were prefabricated in a workshop) to site.

© Piers Taylor
© Piers Taylor
Plan
Plan
© Piers Taylor
© Piers Taylor

Externally, the trailer is clad in corrugated fibreglass and steel, and internally lined in used but cleaned shuttering ply. All of the joinery is from plywood offcuts, including the 2 staircases. Handrails are made from offcuts of blue rope, left over from Studio in the Woods.  High levels of natural light are provided by both gable ends which are ‘glazed’ with high performance interlocking polycarbonate. The building is insulated with scavenged insulation, the doors were sourced from a skip, and the roof lights were ‘damaged’ and thus trade ‘seconds’.

Frames
Frames

The timber used is all ‘same section’ 125 x 50mm that made the milling much more economical, and is laminated up into structural sections for the cross frames as required. It is the first ‘same section’ building we have completed (the first being Ghost Barn (Equivalent #1). This method of using timber also ties in with the forest management plan for the effective use of timber in the woodland that Invisible Studio manage as a resource around their studio, and from which our own Studio (Visible Studio) was also built.

© Piers Taylor
© Piers Taylor
Structural Plan
Structural Plan
© Piers Taylor
© Piers Taylor

The project aims to provide a super low cost, versatile, useable space that could act as a kit of parts for any self builder to improvise around or easily adapt. While conceived as a domestic space, it could easily function as a workspace or something else.

© Piers Taylor
© Piers Taylor

View the complete gallery

Cite: "Trailer / Invisible Studio" 14 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896189/trailer-invisible-studio/> ISSN 0719-8884