the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Argentina
  5. Estudio Galera
  6. 2017
  7. AYYA House / Estudio Galera Arquitectura

AYYA House / Estudio Galera Arquitectura

  • 11:00 - 15 June, 2018
AYYA House / Estudio Galera Arquitectura
AYYA House / Estudio Galera Arquitectura, © Diego Medina
© Diego Medina

© Diego Medina © Diego Medina © Diego Medina © Diego Medina + 37

  • Architects

  • Location

    Pinamar, Argentina
  • Architects in charge

    Ariel Galera, Cesar Amarante, Francisco Villamil, Diego Ballario
  • Area

    290.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Engineer

    Javier Mendia
  • Surveyor

    Claudio D eramo
  • Landscape Design

    Pasesaggio
  • Electricity

    Gabriel Jaimon
  • Builder

    Leandro Condori
  • Gutters and conduits

    Rubén Calvo
  • Forge

    Juan Rascione/Marcelo Herrero
  • Model

    Lucas Galli
  • Lot area

    1475.0 m2
  • More Specs Less Specs
© Diego Medina
© Diego Medina

Music invents silence, architecture invents space.
Octavio Paz.

A flat lot located in a gated community in Pinamar opens as a fan from east to west, from the front –street- to the rear façade. Some young pines act as a gentle filter between the lot, the neighbors and the fields of General Madariaga –at the other side of Provincial Route 11.  These comprised the first project data for a vacation home which would offer ample spaces to gather and converse bearing in mind that, on vacations, spaces are used more placidly, the senses are awake and the contemplation of the surroundings becomes a rewarding experience.

© Diego Medina
© Diego Medina
Ground floor plan
Ground floor plan
© Diego Medina
© Diego Medina

Two apparently monolithic containers are overlapped, crossed and rested on a platform to materialize the house. Lifted over the average lot level, AYYA dominates the environment and accentuates its observatory nature. The crossed boxes guarantee different views from the two plans: down to the west and up to the north and ensure good sunlight in all the rooms.

© Diego Medina
© Diego Medina

The project promotes and understands the need for social gatherings. AYYA is consequently arranged around a patio, a terrace and a pool which, like a water mirror, multiplies the effects of the sunlight.

Sections
Sections

On the ground floor, the residence closes to the front so as to keep the residents’ privacy, silencing the distinctive noises of the neighborhood and reinforcing the decision of opening it to the west. The boundaries of the house disappear through the full opening of the fenestrations which generates large mixed spaces where ‘the inside’ and ‘the outside’ melt away and increases the apparent size of the house. The slab breaks away over the living-dining room and constrains -as a funnel- the transition between the inside and the outside. As in a game of opposites, the containers, roof slab and walls also act as a boundary for the residence as it is appreciated from the distant field. Over the kitchen and on its exit, the space ‘carves’ the concrete box.

© Diego Medina
© Diego Medina

The beam frees the living room from any vertical elements (columns) at the time that expands the terrace. The cantilevered beam crowns in a hammock which hangs from it. The empowerment of this element –apart from the play on compositions- highlights the vacation spirit: the gratification found in playing and contemplating the environment.

© Diego Medina
© Diego Medina

On the upper floor, a wagon which nestles the playroom and the bedrooms overhangs the platform to the rear façade offering shadow for outdoor activities. The wagon stretches to the front as if trying to blend with the neighborhood –which does not happen on the ground floor- while it seems to fly over the access plan due to the lack of supports. This solid cantilever produces strangeness and melts with the trees, extending the house into the landscape. Slightly down, another cantilever takes the shape of a pergola and connects with the first one while giving scale to the outside: a sublime carved plan that ‘stretches’ to the street projecting shadows. From a functional stance, it works as a solar shield for the vehicles.

First Floor plan
First Floor plan
© Diego Medina
© Diego Medina

The passage of time and the course of the sun enrich the space and the sensory experience. The pergolas and the carved concrete filter the sunlight and cast shadows which horizontally and vertically travel along the surfaces.

The rooms are identified by their size; they are neutral and are not coated. These spaces were not ‘labeled’ in order to give the owner flexibility of use. The marks of the formwork and its supervised imperfection are taken as accomplishments: structure, color and texture fuse, highlighting AYYA’s character.

© Diego Medina
© Diego Medina

All the materials were selected to keep the house maintenance to the minimum and bearing in mind that the effects that the climate has on them are a continuation of the building process. The interior of the concrete walls were fully filled with expanded polystyrene sheets –which were placed and adjusted during the formwork process since the concrete is all poured at once.

© Diego Medina
© Diego Medina

The materials show what they are as they do not have surface finishes. They remain –as well as the building process- directly and permanently present in the construction. The non-artifice reinforced concrete overhangs the terrain and rests upon a platform, contrasting with the typical house of the neighborhood and portraying itself as strong and radical as the countryside. The residence is transformed into an auditorium where to contemplate each sunset. This might be its biggest virtue: to capture the spirit of the countryside where every afternoon the sun goes down.

© Diego Medina
© Diego Medina

View the complete gallery

About this office
Estudio Galera
Office
Cite: "AYYA House / Estudio Galera Arquitectura" [Casa AYYA / Estudio Galera] 15 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896182/ayya-house-estudio-galera-arquitectura/> ISSN 0719-8884