the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Italy
  5. Studio Rinaldi
  6. 2017
  7. Cortina Residence / Studio Rinaldi

Cortina Residence / Studio Rinaldi

  • 03:00 - 13 June, 2018
Cortina Residence / Studio Rinaldi
Cortina Residence / Studio Rinaldi, © Thomas Pagani
© Thomas Pagani

© Thomas Pagani © Thomas Pagani © Thomas Pagani © Thomas Pagani + 52

  • Architects

  • Location

    Cortina d'Ampezzo, Italy
  • Lead Architects

    Stefania Rinaldi, Alberto Possamai
  • Area

    105.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

        © Thomas Pagani
        © Thomas Pagani

        Text description provided by the architects. Located in one of the most renowned Italian mountain area and situated on the last floor of a 30s Italian listed villa, Cortina Residence has been completely renovated. Focusing the attention on the preservation of the traditional materials and the strong connection with the surrounding natural landscape, the project aims to use the design furniture as a tool to enhance the new space of the apartment.

        © Thomas Pagani
        © Thomas Pagani

        The first approach was to create an open space towards the terrace: the existing corridor has been demolished, making the  new space brighter through the use of the light while entering the apartment. Compared to the existing plan, the apartment now includes three bedrooms, two bathrooms, a living room and a kitchen, optimising the new distribution of the space in the best way possible and ensuring the clients` requests and aims.

        © Thomas Pagani
        © Thomas Pagani

        The living room has been designed including a custom-made sofa and a 100-year-old Abete boiserie, designed in a modern insight along the existing wall. Sliding frameless doors divide the spaces both from inside to outside and  towards the other sides of the apartment.

        Plan
        Plan

        Preserving the architectural integrity of the structure, the wood beam has been treated in order to protect the view of  the traditional ceiling, as well as the new iron beam that reinforces the original structure.

        © Thomas Pagani
        © Thomas Pagani

        The living room has been designed mixing bespoke and artisanal products with several examples of high design, such as the Vibia lamps or the Olivari door lever handles. This space boasts high ceilings and overlooks the outside terrace through the frameless doors.

        © Thomas Pagani
        © Thomas Pagani

        As a spatial continuity of the living room, the terrace has been completely refurbished with new floor finishes, benches and outside tables. Discontinuous lines want to make a conceptual relation with the stunning mountain skyline in the background.

        Elevation
        Elevation

        The kitchen has a simple and minimal design: the dark grey/green palette of the appliances reminds of the natural shades of the Dolomite mountains` fir trees.

        © Thomas Pagani
        © Thomas Pagani

        The bathrooms have been treated with a minimal sensitivity: the original floor and timber maintain the traditional integrity with the rest of the apartment, but new white washbasins and grey resin on the wall give a modern touch.

        © Thomas Pagani
        © Thomas Pagani

        Mixing traditional materials and contemporary furniture, Cortina Residence expresses an accurate interior design approach focusing high attention on both the renovation of the interior spaces and the specific design details.

        © Thomas Pagani
        © Thomas Pagani

        View the complete gallery

        About this office
        Studio Rinaldi
        Office
        Cite: "Cortina Residence / Studio Rinaldi" 13 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896148/cortina-residence-studio-rinaldi/> ISSN 0719-8884

        You've started following your first account!

        Did you know?

        You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.