All
Projects
Products
Events
Competitions

Crystal Laputa / 5+design

Crystal Laputa / 5+design

Courtesy of 5+design Courtesy of 5+design Courtesy of 5+design Courtesy of 5+design + 22

Chengdu, China
  • Architects: 5+design
  • Area Area of this architecture project Area: 731946.0 ft2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2017
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Fenglu Aluminium, Hongjia Aluminium, SINGYES MATERIALS, Sichuan Sanxing New Material Technology, Xinfa Aluminium Holdings, Yin He
  • Client

    Chengdu Wide Horizon Real Estate Development
  • Site Area

    484,376 square feet
More Specs Less Specs
Courtesy of 5+design
Courtesy of 5+design

Text description provided by the architects. Crystal Laputa is a vertical community located in Chengdu that aims to redefine the standards of modern high-rise dwelling by restoring the inhabitants’ connection to the environment and to each other.
Through a series of sky parks, land bridges and waterways, Crystal Laputa establishes a multi-dimensional system for residents rooted in the ecological features of the project’s lake and green spaces.

Courtesy of 5+design
Courtesy of 5+design
Master Plan
Master Plan
Courtesy of 5+design
Courtesy of 5+design

The 150,000 square meter project consists of two high-rise towers and one mid-rise building, nestled in in a park-like setting along the water’s edge.
Each unit features a personal garden and casita positioned between the elevator core and unit entrance, allowing the experience of nature to extend to the project’s upper levels. On the exterior, the tower façades vary in form in response to different unit configurations, exhibiting a range of shapes that play with volume and distinguish each unit from the next.

Concept Section
Concept Section

Designed to evoke a floating neighborhood in the sky, the towers hover over an expansive lake, interconnected by elevated walkways and land bridges.

Courtesy of 5+design
Courtesy of 5+design

These bridges link and unify three different modes of transit: pedestrian walkways, a vehicle roadway, and docks for the project’s onsite fleet of water taxis. A generous third-floor sky park connects all three towers and contains recreational spaces to engage the community in outdoor activities. At the grade level, paths and walkways are peppered with play areas and running trails to reinforce the project’s connection to the environment and to maximize social engagement.

Courtesy of 5+design
Courtesy of 5+design

The project’s surrounding lake is a modern reflection of the canals and waterways that once naturally flowed through the site. It also serves as a key environmental asset, providing a natural habitat for migrating wildlife and as a resource for surrounding vegetation.

Courtesy of 5+design
Courtesy of 5+design

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Chengdu, Sichuan, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Crystal Laputa / 5+design" 11 Jun 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/896004/crystal-laputa-5-plus-design/> ISSN 0719-8884
Courtesy of 5+design

成都麒麟荟 / 5+design

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.