the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential Architecture
  4. Israel
  5. Tomer Ben Dor
  6. 2017
  7. Herzliya Pituach House / Tomer Ben Dor

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Herzliya Pituach House / Tomer Ben Dor

  • 18:00 - 21 July, 2018
Herzliya Pituach House / Tomer Ben Dor
Courtesy of Tomer Ben Dor
Courtesy of Tomer Ben Dor

Courtesy of Tomer Ben Dor Courtesy of Tomer Ben Dor Courtesy of Tomer Ben Dor Courtesy of Tomer Ben Dor + 26

  • Architects

  • Location

    Herzliya Pituach, Israel
  • Area

    182.0 m2
  • Project Year

    2017
Courtesy of Tomer Ben Dor
Courtesy of Tomer Ben Dor

Text description provided by the architects. The building's size is 182m² and it was built on a 500m² lot. It's the home of 6 people – the parents and their four children.
The ground floor includes the living room, kitchen, dining area, guests' rest room, main bedroom with a private bathroom and a shelter that is also used as a closet room. The first floor includes two bed rooms, a bathroom and a laundry room. Another bedroom is located in the attic.

Herzliya Pituach House / Tomer Ben Dor, Courtesy of Tomer Ben Dor
Courtesy of Tomer Ben Dor
Ground floor
Ground floor

This project was in fact a renovation of an old building – emptying its interior, strengthening it and enlarging it, mainly by using light construction materials. Originally, the building had several rooms on the ground floors – including a cowshed – and an external staircase led to the first floor, where the main living area was.

Courtesy of Tomer Ben Dor
Courtesy of Tomer Ben Dor

The building set some challenges for us as designers, the main one was the very low ceilings and even lower structural beams (2.15m from ground level to the lower part of the beams). That prevented sun light from entering the building's inner spaces and caused the feeling of suffocation and a lack of fresh air.
The leading guideline for the design of the exterior appearance was using neutral dark shades in order to create a building that fits in the shadow of the tall trees and the garden that surround it. Therefore, the chosen shades for the front of the building were mainly grey and dark green.
The experience one gets while walking down the path, the yard and all the way to the lobby is of a natural structure that assimilates in its surroundings which creates a feeling of surprise when entering the house's inner spaces.

Courtesy of Tomer Ben Dor
Courtesy of Tomer Ben Dor
Elevations
Elevations
Courtesy of Tomer Ben Dor
Courtesy of Tomer Ben Dor

This feeling of surprise when entering the inner space of the lobby is achieved by the great amount of sunlight that enters the light shaded and tall space (6.5m tall) that we created by removing the old ceiling in order to combine the storey into one, where we also placed the new path between the levels.
We replaced the outer walls of the upper part of the building with large glass windows, 3.2m wide. In order to regulate the amount of sunlight that enters the house, electric blinds were installed.

Courtesy of Tomer Ben Dor
Courtesy of Tomer Ben Dor

The massive appearance of the thick pillars and salient openings is more than just a matter of design but also a static solution for problems with the old construction. By encasing the old pillars in concrete, iron and bricks, these problems were solved.
The new additions to the building, the new floors and attic were all made with light materials such as iron profiles, wood, panels etc.

Courtesy of Tomer Ben Dor
Courtesy of Tomer Ben Dor

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Tomer Ben Dor
Office
Cite: "Herzliya Pituach House / Tomer Ben Dor" 21 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/895988/herzliya-pituach-house-tomer-ben-dor/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.